Plecharéna dostane novou střechu. Bude opět z plechu

V Olomouci začala rekonstrukce zimního stadionu. Hala zvaná Plecharéna dostane novou střechu, stará totiž podle odborníků dosloužila a hrozilo, že kvůli ní budou muset stadion zavřít. Nová střecha bude opět ze stejného materiálu, který stadionu vysloužil přezdívku. Výměna krytiny potrvá tři měsíce a město za ni zaplatí 30 milionů korun.

Střecha zimního stadionu ukrývá spoustu rzi a děr. V havarijních podmínkách pod ní přitom trénovali a hráli i extraligoví hokejisté. „Aby se mohla hrát nejvyšší liga i v příštím roce, je potřeba přistoupit k několika opravám. Tou nejzásadnější je oprava střechy zimního stadionu, už nesnesla dalšího odkladu,“ uvedl náměstek primátora Martin Major (ODS).

Bez rekonstrukce hrozilo stadionu v polovině roku uzavření. Novou střechu nechá město znovu pokrýt plechem. „Veškerý materiál je těžká ocelová konstrukce, náročné to bude hlavně z fyzického hlediska,“ přiblížil jednatel společnosti VESTAV Jan Večeře.

Vizualizace přestavby Plecharény
Zdroj: ČT24

Umělou ledovou plochu má Olomouc od roku 1948. Současnou podobu dostal stadion v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století. Současná oprava umožní pokračovat s přestavbou stadionu na multifunkční halu, kterou už před lety navrhl pro město architekt Robert Štefka. Žádná politická reprezentace ale na projekt za stovky milionů korun nedokázala získat finance.

S projektem na nový stadion přišel soukromý investor

„Nacházíme se před bodem jakési křižovatky, protože město neustále připravuje formou koncesního řízení vybudování minimálně malé haly pro lední hokej a ostatní sporty. Ale máme zde i nabídku soukromého investora,“ uvedl Major.

Víceúčelový stadion plánuje i společnost olomouckého podnikatele Richarda Morávka. Využít k tomu chce nedávno získaný brownfield ve Velkomoravské ulici. „Chceme pomoci městu vyřešit letitý problém. Proto jsme nabídli, že v rámci výstavby nové olomoucké čtvrti v lokalitě Velkomoravská postavíme novou multifunkční halu,“ uvedl Morávek z Redstone Real Estate.

S projektem nového stadionu přišel podnikatel Richard Morávek
Zdroj: ČT24

Investor navrhuje, že zaplatí stavbu a s městem a krajem chce jednat o příspěvku na provoz haly. Radnice však dál počítá i se zimním stadionem v centru města. „I kdyby se extraliga hokeje hrála v nějaké nové kapacitě, tak stoprocentně využijeme tuto ledovou plochu, protože zájem o sporty, které led potřebují, je opravdu obrovský,“ řekl Major.

Nová střecha na starém stadionu bude hotová za tři měsíce. Investici za odhadovaných 60 milionů korun se díky veřejné soutěži podařilo snížit na polovinu.