Laně: Čím brutálněji půjde Turecko proti Kurdům, tím horší budou jejich útoky

K teroristickému útoku v centru Istanbulu, při kterém zemřelo třicet šest policistů a osm civilistů, se přihlásili kurdští separatisté. Policie zadržela více než stovku členů Lidové demokratické strany a obvinila je z vazeb na separatisty. Bývalý velvyslanec v Ankaře a turkolog Tomáš Laně tvrdí, že spojení mezi nimi zatím není prokázáno.

Tomáš Laně v rozhovoru pro Studio ČT24 připomněl, že situace se nebývale zhoršila po loňských červnových volbách. Prokurdská strana se dostala do parlamentu, jelikož by však vládní strana ztratila většinu, prezident Recep Tayyip Erdogan nařídil nové volby a zesílil útoky proti Straně kurdských pracujících.

Tomáš Laně o terorismu v Turecku (zdroj: ČT24)

„Teroristická vlna se zvýšila po červnových volbách v roce 2015. Turecký prezident prohlásil, že jakékoliv politické urovnání s Kurdy ukládá k ledu.“ Laně upozornil, že situace nemá silové, ale politické řešení: „Čím bude vláda brutálněji zasahovat proti opozici, respektive kurdskému obyvatelstvu, tím horší budou útoky proti vojenským a bezpečnostním cílům.“

Na dovolenou do Turecka?

Turistům podle Laněho žádné nebezpečí nehrozí. „To, že bylo cíleno hlavně na policii, je čistě rukopis kurdského hnutí. Proti civilistům zasahuje Islámský stát, kterému jde především o západní cíle,“ tvrdí turkolog. Teroristické útoky se neobjevují tak často a v Turecku se nejedná o masivní válku, aby se turisté museli bát. V letoviscích na jižním pobřeží riziko podle něj nehrozí. 

Úbytek turistů kvůli útokům by mohl značně ovlivnit ekonomiku země. Turistika hraje důležitou roli pro státní rozpočet. „Bezpečnostní situace odrazuje investory, na kterých turecká ekonomika stojí. Lira stále klesá vůči dolaru i euru,“ říká Laně a dodává, že Turecko samo nemá zdroje, ze kterých by mohlo své hospodářství financovat.