Seber odvahu, vládo, a zastav pochod na Východ, vyzval Pithart při vzpomínce na Havla

Dnešní čeští politici, včetně premiéra Sobotky by měli sebrat odvahu a s ní i rozvahu. A mluvit tak jasně, jak mluvil Václav Havel. A mluvit by měli nejen při slavnostní příležitosti. Tak vyzval bývalý předseda české vlády, dlouholetý předseda Senátu a přítel Václava Havla Petr Pithart členy vlády ve svém středečním projevu v Rudolfinu při slavnostním koncertu k nedožitým osmdesátým narozeninám Václava Havla.

Právě v Rudolfinu kritizoval prezident Václav Havel ve svém projevu 9. prosince 1997 tehdejší postoje části české politické scény k otázkám připojení České republiky k Evropské unii a Severoatlantické alianci. 

„Byla by to nekonečná vina nás všech, kdybychom tuto naději promarnili. Nechceme-li ji ovšem promarnit, pak musíme začít u svých duší. Mám tím na mysli nutnost vyhlásit nemilosrdný boj českému provincionalismu, izolacionismu a egoismu. Všem iluzím o jakési lišácké neutralitě, své tradiční krátkozrakosti, jakož i všem typům českého šovinismu. Kdo dnes odmítá vzít na sebe svůj díl odpovědnosti za osud svého kontinentu a světa jako celku, podepisuje ortel smrti nad svým kontinentem a světem, ale především sám nad sebou,“ citoval Petr Pithart Václava Havla.

„Vyzývám proto odtud především členy vlády. Vyzývám vás jako občan, který má příležitost oslovit vás z očí do očí. Ale i jako člověk Havlovi blízký. Vyzývám vás, abyste se tomuto račímu posunování se postavili mnohem přesvědčivěji než dosud,“ prohlásil ve středu Petr Pithart v Rudolfinu. „Věřím, že na to máte. I vy, pane premiére. Ozřejmujte znovu a znovu, pro domov i pro svět, naši polistopadovou zahraniční politickou orientaci. Naše místo v Evropě, ve světě. Jinak naň bude svět usuzovat ze stanovisek a gest… koho asi.“

Račím pochodem se vzdalujeme Západu, varoval Pithart (zdroj: ČT2)

„Seberte odvahu a s ní i rozvahu. A mluvte tak jasně, jak mluvil Václav Havel v této síni před devatenácti lety. A mluvte tak nejen dnes, při slavnostní příležitosti. Kdybych vám mohl dát domácí úkol, uložil bych vám, vážená vládo a vůbec všem přítomným a divákům u obrazovek, jako domácí četbu Rudolfinský projev. Dá se snadno vygooglovat. Přece jste sem přišli, abyste na Václava Havla vzpomněli. Tedy si vzpomínejte pořádně. Za to vám předem děkuji,“ ukončil Petr Pithart svůj projev, který je v plném znění v přiloženém videu.