Ostravská fakultní nemocnice otevřela stomatologii, má pomoci s nedostatkem zubařů

Studio 6 - FN Ostrava otevírá stomatologickou ordinaci (zdroj: ČT24)

Fakultní nemocnice Ostrava otevřela samostatné oddělení zubního lékařství. Sloužit bude pacientům, kteří budou během léčby potřebovat stomatologické ošetření, věnovat se budou i těm s handicapem. Zázemí také poslouží Ostravské univerzitě. Škola usiluje o otevření oboru zubního lékařství, který má do Moravskoslezského kraje přivést chybějící zubaře.

Ordinace bude určená například lidem, kteří při vyšetření před plánovanou operací zjistí, že mají také stomatologický problém. Podle ředitele FNO Jiřího Havrlanta se do podobné situace v zařízení dostanou stovky ošetřovaných ročně. Místo toho, aby se takový pacient musel objednávat ke svému zubaři, ho ošetřující lékař může poslat do fakultní zubní ordinace.

Havrlant připomněl, že nemocnici stomatologické oddělení doposud chybělo. „Jsme jedna z mála fakultních nemocnic, která tuto službu neposkytovala. Jedná se i o pacienty s handicapem, ať už je to fyzický, nebo mentální handicap, kde je tato služba nedostatečná,“ uvedl.

V pátek se provoz spustil v jedné ambulanci, během příštího roku by měly fungovat celkem čtyři. S navýšením stomatologické kapacity pak nemocnice bude registrovat nové pacienty, kteří vlastního zubaře nemají.

Kraj bojuje s nedostatkem zubařů

Zázemí poslouží také pro studenty Lékařské fakulty Ostravské univerzity. „Společně s fakultní nemocnicí se snažíme o akreditaci nového oboru stomatologie, protože dostupnost zubní lékařské péče v Moravskoslezském kraji je poměrně špatná, skoro až zoufalá,“ přiblížil děkan fakulty Rastislav Maďar.

Po znovuzískání akreditace pro všeobecné lékařství se fakulta ihned zaměřila právě na budoucí zubaře. Podle Maďara šlo o prioritu. Univerzita však musí sehnat dostatek peněz na pořízení vybavení, které je finančně náročné. „Personální zajištění bude taktéž finančně náročné. Budeme muset sehnat desítky milionů korun,“ uvedl.

Obor už má ale zajištěného garanta. První studenti by po získání akreditace mohli nastoupit už v akademickém roce 2022 a 2023.