Žena s covidem jela bez roušky taxíkem. Soud jí vyměřil podmínku

Za porušení karantény vyměřil ženě soud podmínku (zdroj: ČT24)

Podmínku na tři roky se čtyřletým odkladem za nedodržení karantény kvůli nemoci covid-19 dostala u okresního soudu v Novém Jičíně Renáta Gažová. V květnu jí vyšel pozitivní test na koronavirus a hygienici jí nařídili zůstat dva týdny doma, 32letá žena ale podle žalobce pravidla porušila. V Moravskoslezském kraji jde o první takový případ, který řešil soud.

Ke čtvrtečnímu soudu přišla Renáta Gažová s rouškou. Nasazenou ji ale neměla v květnu, když s pozitivním výsledkem testu na koronavirus jela do nemocnice vyzvednout matku. K tomu navíc porušila i karanténu. „Ten den jsem prostě musela porušit karanténu, byl to jen jeden den. Nechtěla jsem ublížit,“ řekla Gažová.

Podle soudu ale ublížit mohla. O své nemoci věděla a pravidla znala, přesto se nakažená žena zastavila i v obchodě a jela taxíkem.

„Společně s matkou se pohybovala na ulici před domem mezi lidmi, a to opět bez nasazených roušek,“ přednesl státní zástupce Aleš Boháč v obžalobě. Gažová strávila měsíc a půl ve vězeňské nemocnici v Brně, kde se mezitím vyléčila. Kvůli tomu, že nařízení hygieniků porušila v době nouzového stavu, jí hrozilo až osmileté vězení.

Soudkyně k ní ale byla mírnější, vyměřila podmínku na tři roky se čtyřletým odkladem. „Informace poskytnuté krajskou hygienickou stanicí byly rozsáhlé a mohlo dojít k tomu, že obžalované nebyly zcela jasné,“ uvedla soudkyně Okresního soudu v Novém Jičíně Ivana Šostáková.

Mírnější prohřešky jako porušení povinnosti zakrývat si nos a ústa končí zpravidla ve správním řízením. V Moravskoslezském kraji řeší hygienická stanice aktuálně 1400 takových případů. Nejčastěji uděluje pokuty do pěti tisíc, mohou být ale i vyšší.

Seznam nakažlivých nemocí, jejichž šíření je v rozporu se zákonem, sestavuje vláda. Naposledy byl novelizován v březnu. Kromě nového typu koronaviru se v něm objevuje i HIV nebo mor.