Pro lajky i přes mrtvoly. Youtuber se omluvil za video z lesa sebevrahů

Horizont: Youtuber se omluvil za zveřejněné video (zdroj: ČT24)

Když Logan Paul na svém kanálu na serveru YouTube zveřejnil před několika dny video z japonského „lesa sebevrahů“ včetně záběrů na mrtvého muže, dočkal se místo „lajků“ kritiky. Video bylo později z internetu staženo a Paul sepsal dlouhou omluvu.

Dvaadvacetiletý Američan z Ohia, kterého na YouTube sleduje více než 15 milionů lidí, zveřejnil video s názvem „Našli jsme mrtvolu v japonském lese sebevrahů…“ z lesa Aokigahara během neděle. Na začátku svého videoblogu uváděl, že jde o nejreálnější nahrávku, kterou na svůj kanál kdy umístil. „Myslím, že tohle je určitě milník v historii YouTube, protože jsem si celkem jistý, že tohle se na YouTube ještě nikomu nestalo,“ prohlásil.

Logan Paul se proslavil hlavně humornými nahrávkami. Na kontroverzním videu prochází lesem s komickou čepicí na hlavě, spolu se svými přáteli, když skupina narazí na mrtvé tělo. Video obsahuje rozostřené záběry tváře mrtvého, kamera snímá tělo zblízka.

Aokigahara
Zdroj: CC BY 2.0/Guilhem Vellut/Wikimedia Commons

Youtuber na záběrech zvažuje, zda by neměli zavolat policii a po chvíli diváky upozorňuje, že sebevražda není zábavné téma a že do lesa přišli zkoumat jeho „strašidelné aspekty“. O několik záběrů později pak jeden z členů skupiny konstatuje, že se na místě necítí dobře, na což Paul odpovídá se smíchem „Co, to jsi nikdy nestál vedle mrtvoly?“

Video sklidilo řadu odsuzujících a nesouhlasných reakcí. Kritizovala ho například hvězda seriálu Hra o trůny Sophie Turner nebo herec Aaron Paul ze seriálu The Breaking Bad, který materiál označil za nechutný a ve svém tweetu poznamenal, že nechápe, proč k Paulovi vzhlíží tolik mladých lidí.

Hvězda YouTube Kandee Johnsonová uvedla: „Drahý @youtube, po videu Logana Paula, kde se ukazuje mrtvé tělo po sebevraždě, použije to v názvu videa, dělá vtipy, musí existovat věkové omezení. Jak tohle může být povoleno na YT? Sledují ho děti! Hrozné.“

Youtubeři jsou moderním fenoménem a mnozí z nich se těší nezměrnému obdivu svých fanoušků. Ti nejlepší z nich si vydělají řádově i miliony dolarů ročně.

„Takové kritice jsem nikdy nečelil“

Video po zveřejnění zhlédlo přibližně 6 milionů lidí, než bylo z YouTube staženo. Logan Paul se následně na sociální síti Twitter omluvil s tím, že takové vlně kritiky čelí poprvé. Současně uvedl, že záznam nepublikoval kvůli své popularitě, ale že jím chtěl zvýšit zájem o prevenci sebevražd. Později zveřejnil dodatečně ještě druhé prohlášení, ve kterém se omlouval „všem, kteří video viděli, a především oběti a její rodině.“

Společnost YouTube uvedla, že Paul porušil pravidla pro publikování obsahu. „V srdcích jsme s rodinou osoby, která se objevila ve videu,“ uvedl mluvčí YouTube. „Naše služba zakazuje šíření násilného nebo krvavého obsahu šokujícím, senzačním nebo neuctivým způsobem. Je-li video názorné, může zůstat na webu pouze pokud je doprovázeno příslušnými vzdělávacími nebo dokumentačními informacemi. V některých případech bývá s věkovým omezením. “

Aokigahara leží na úpatí hory Fuji na přibližně 30 kilometrech čtverečních. V japonské kultuře je historicky vnímán jako místo, kde sídlí duše mrtvých. Popularitu si získal i v roce 1961 po zveřejnění knihy Tower of Waves, jejíž hrdina se do lesa vydává spáchat sebevraždu.

Aokigahara
Zdroj: Alpsdake/CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

Po americkém mostě Golden Gate je druhým nejpopulárnějším místem pro sebevraždu. Místní policie přestala poskytovat údaje o počtu případů, aby změnila pověst lesa – a odradila případné další sebevrahy. I přesto tam v roce 2003 bylo nalezeno přes 100 těl.

Japonsko je navzdory poklesu v posledních letech zemí s šestým nejvyšším počtem sebevražd ročně. Předloni se tam dobrovolně vzdalo života téměř 22 tisíc lidí. Nejméně za posledních 22 let.