Liberecký bazén je dle expertů na okamžité zavření. Město jej provozuje dál

Události v regionech: Spor o opravu libereckého bazénu (zdroj: ČT24)

Skoro čtyřicet let starý liberecký plavecký bazén budí emoce mezi tamními zastupiteli. Experti z ČVUT zjistili, že je v havarijním stavu a měl by se ihned uzavřít. Město se ale rozhodlo provozovat krytý bazén dál.

Běžný návštěvník na první pohled nic nepozná, ale liberecký bazén je podle odborného posudku na zavření. V havarijním stavu je konstrukce oken a vzduchotechnika, přičemž střechou zatéká. „Na základě výše uvedených skutečností je zřejmé, že nelze v tomto stavu Městský plavecký bazén v Liberci dále využívat (…), doporučujeme okamžité uzavření,“ konstatují experti ČVUT v posudku.

Někteří zastupitelé ale s jeho závěry nesouhlasí. „Bazén je bezpečný. Kvalitu vody, vzduchu, statiku, to všechno v tuto chvíli měříme,“ tvrdí zastupitel a ředitel Bazénu Liberec Robert Korselt (SLK).

Provizorní oprava za 150 milionů, nebo přestavba za miliardu

Zastupitelé se nemohou shodnout na tom, zda bazén pouze zrekonstruovat, nebo ho kompletně přestavět. Oprava by přišla na 150 milionů korun, přestavba na téměř miliardu.

„Teď se musí rychle opravit tak, aby tam nezatékalo a nezničil se zbytek technologie, která tam je ještě funkční,“ domnívá se liberecký radní Marek Vávra (ANO). „Ve chvíli, kdy město nemá ani na svoje základní povinnosti, tak přemýšlet o tom, že tady postavíme fantastickou rekonstrukci, to je takové stavění vzdušných zámků,“ míní zastupitelka Zuzana Kocumová (LOL).

Útroby Bazénu Liberec
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Vedení města ale na kompletní modernizaci bazénu trvá. Loňský rok požádalo o dotaci 300 milionů korun, jenže neuspělo. „Chceme se pokusit získat jakoukoli míru podpory,“ popsala náměstkyně primátora pro rozvoj Radka Loučková Kotasová (ANO).

Právě finanční podpora by v případě nákladné rekonstrukce hrála velkou roli. Liberec totiž stále dluží téměř dvě a půl miliardy korun.