Památkami roku 2022 jsou špýchar v Myšticích a zahrada ve Slaném

Památkami roku 2022 se staly špýchar, který je součástí usedlosti v obci Myštice v Jihočeském kraji, a obnova zahrady ve Slaném ve středních Čechách. Ceny získaly také hrobka, varhany či rodný domek Sigmunda Freuda. Ocenění uděluje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Patří majitelům památek z řad soukromníků, měst, církve i dalších vlastníků za ochranu historických objektů.

Do soutěže se letos přihlásilo pětačtyřicet objektů. Špýchar v Myšticích zvítězil v kategorii „malá“ (obnova se zastropovanými náklady do dvou milionů korun). Samostatně stojící zděný špýchar – sklad pro umlácené obilí – se nachází v areálu nevelké vesnické usedlosti. Loni prošel celkovou rekonstrukcí krovu. Střecha je pokrytá žitnými došky a hřeben šindeli.

Majitelé se pro obnovu rozhodli i přesto, že budovu chtějí nadále užívat jako dílnu, sklad zemědělských strojů a nářadí a sušárnu plodů a bylin. Na celkové náklady 543 tisíc přispělo ministerstvo kultury částkou o něco málo převyšující čtyři sta tisíc korun, zbytek zaplatili majitelé. Další plánované úpravy zahrnují například repasi vstupních vrat či vyspravení zděné části.

Druhé místo v této kategorii získala obnova rodného domu slavného psychologa Sigmunda Freuda v Příboře na Novojičínsku, která loni navázala na vznik nové stálé expozice. Třetí místo dostala obnova varhan z kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mařaticích, části Uherského Hradiště ve Zlínském kraji.

Zahrada z roku 1939

V kategorii „velká“, tedy obnova s náklady nad dva miliony korun, zvítězilo město Slaný s první etapou obnovy historického prvorepublikového parku Kumpánova zahrada, které se v daném místě říká Benar.

Archivní foto Kumpanovy zahrady (parku Benar)
Zdroj: Sdružení historických sídel Čech/Moravy a Slezska

Připomíná minulost areálu vily Ferdinanda Přibyla s přádelnou a je největší a nejzachovalejší zahradou založenou v meziválečném období ve Slaném. Zahrada vznikla roku 1939 podle návrhu zahradního architekta Josefa Kumpána. Od roku 2018 je zahrada s vilou kulturní památkou a dnes je ve vlastnictví města. Náklady na obnovu, se kterou Slaný začal o dva roky později, dosáhly téměř k osmadvaceti milionům korun.

Při obnově se musel řešit odvoz nebezpečného odpadu. Do zahrady se vrátila socha Dámy po koupeli, zrestaurován a obnoven byl chrlič vody v podobě lva, který byl zasypán pod zemí. Vznikla replika původní kašny ve tvaru čtyřlístku, v parku byly vysazeny stromy a květiny. Obnova parku nadále pokračuje.

Jako druhá se v této kategorii se umístila obnova hrobky rodiny Brass v malinké vesničce Dolním Podluží na česko-německých hranicích v Ústeckém kraji. Třetí místo patří záchraně kostela svatých Petra a Pavla ve Strýčicích v jižních Čechách. Kostel se daří zachránit díky spolupráci místních obyvatel s potomky odsunutého původního německého obyvatelstva.

  • Soutěž založilo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska pro větší motivaci majitelů historických objektů k jejich ochraně.
  • Přihlášené objekty ani nemusejí být státem prohlášenými kulturními památkami.
  • Pořadatelé oceňují majitele, kteří jsou si vědomi kulturně historických stránek svých objektů a pečují o ně.
  • O titul může usilovat nejen hrad, zámek, kostel, divadlo, ale i vojenský nebo zemědělský brownfield či veřejný prostor. 
  • První ceny byly udělené za rok 2013.