V Rusku obvinili básníka podle paragrafu o národní bezpečnosti. Recitoval protiválečné verše

Prvním obviněným podle nového paragrafu o bezpečnosti státu se v Rusku stal básník Arťom Kamardin. Loni v září recitoval na veřejnosti protiválečné verše, aby vyjádřil nesouhlas s mobilizací. Kamardin je už několik měsíců ve vazbě, obvinění proti němu vyšetřovatelé vznesli ve čtvrtek. Oznámil to advokát a ochránce lidských práv Pavel Čikov.

Paragraf o bezpečnosti státu byl do ruského trestního zákona zaveden loni v červenci, spolu s novými definicemi špionáže, vlastizrady a spolupráce s cizinci.

Kamardin je obviněn z podněcování nenávisti proti sociální skupině účastníků bojových operací na východě Ukrajiny a také z vyzývání k činnosti zaměřené proti bezpečnosti státu. Hrozí mu až sedm let za mřížemi.

Kamardin radil „dodržovat pravidla“

Kamardin loni v září u pomníku kdysi prominentního sovětského básníka Vladimira Majakovského v Moskvě protestoval proti mobilizaci, kterou vyhlásil šéf Kremlu Vladimir Putin k doplnění jednotek prořídlých ve válce proti Ukrajině.

Ve verších tehdy podle obvinění nabádal „dodržovat pravidla“ během mobilizace, konkrétně radil nepřebírat předvolání na vojenské správy, nepodepisovat převzetí dokumentů a na vojenské správy se nedostavit.

Obviněni jsou také další dva lidé, kteří tehdy nahlas Kamardinovy verše opakovali. Podle ochránce lidských práv Čikova, který infomaci o obvinění zveřejnil, poukazuje vyšetřoval na to, že organizovanost zločinecké skupiny se projevovala jasným rozdělením rolí a přísnou podřízeností všech řadových členů skupiny Kamardinovi. 

„Večery poezie u pomníku Vladimira Majakovského se poprvé konaly v roce 1958 při příležitosti slavnostního odhalení básníkova pomníku. Čtení byla spojena s řadou politických represí v šedesátých letech dvacátého století. Tradice byla obnovena v roce 2009. V říjnu 2022 byly kvůli trestnímu stíhání organizátorů opět pozastaveny,“ napsal na Telegramu Čikov.

Kamardin je od konce září ve vyšetřovací vazbě. Uvalení vazby předcházela domovní prohlídka, po které Kamardin podle ošetřujícího lékaře skončil s otřesem mozku, poraněním hlavy a hrudníku a četnými oděrkami v obličeji, psal tehdy ruský list Kommersant. Opoziční moskevští zastupitelé se domáhali vyšetřování a postihu policistů.