TÉMA

Poezie

Miloval věci, mlčenlivé soudruhy, a soudruzi jeho. Před sto lety zemřel básník Jiří Wolker

„Dosti Wolkera! Dostal se do čítanek. Dává se u maturit. Dohořela jeho buřičská ožehavost,“ zpochybňoval v roce 1925 text uveřejněný v revue Pásmo odkaz Jiřího Wolkera. Nedlouho po básníkově předčasné smrti, od níž 3. ledna 1924 uplynulo rovné století. Wolkerova tvorba se stala synonymem pro proletářskou poezii, byť v době, kdy by komunistická ideologie básníkovu představu už možná nenaplňovala, a přestože on svým původem proletářem příliš nebyl.
3. 1. 2024|

Nic v každém z nás. Cenu Jiřího Ortena získal básník Klega

Letošním nositelem Ceny Jiřího Ortena se stal brněnský básník Filip Klega. Jeho vítězná sbírka s názvem Andrstán se hlásí k tradici undergroundové poezie. Ocenění určené pro literáty mladší třiceti let se udělovalo po šestatřicáté, spolu s Klegou byla nominovaná také básnířka Anna Sedlmajerová a prozaik Ondřej Škrabal.
15. 5. 2023|

V Rusku obvinili básníka podle paragrafu o národní bezpečnosti. Recitoval protiválečné verše

Prvním obviněným podle nového paragrafu o bezpečnosti státu se v Rusku stal básník Arťom Kamardin. Loni v září recitoval na veřejnosti protiválečné verše, aby vyjádřil nesouhlas s mobilizací. Kamardin je už několik měsíců ve vazbě, obvinění proti němu vyšetřovatelé vznesli ve čtvrtek. Oznámil to advokát a ochránce lidských práv Pavel Čikov.
10. 3. 2023|

Sedmdesátník Jiří Dědeček nadělil sobě i dětem knihu básniček

Před rokem 1989 svými texty vystupoval proti režimu, teď dlouhodobě píše pro děti. Jiří Dědeček pro ně vydal šestou knihu veršů s názvem Pozval Tatar tatarku. Písničkář, spisovatel a básník si sbírku nadělil i ke svým kulatým narozeninám, sedmdesátiny oslaví v pondělí.
12. 2. 2023|

Autoři se dnes sdružují kolem prostor, ne kolem časopisů, říká básník Petr Borkovec

Způsob, jak zviditelnit poezii v každodenním životě občanů. A vytvářet umělecké dědictví prostřednictvím veřejných čtení a projektů na podporu povědomí o poezii. Tak oficiálně zní úkol pro Petra Borkovce, nově jmenovaného básníka města Prahy pro rok 2023.
15. 12. 2022|

Hold Havlovi. Vítěz mistrovství republiky ve slam poetry chce přivést mladé k poezii

Slam poetry spojuje poezii a show. Vlastní text se musí vejít do tří minut, na pódiu nelze využít žádnou rekvizitu. Taková byla pravidla i letošního mistrovství České republiky ve slam poetry, které se konalo o víkendu v MeetFactory, kde nakonec zvítězil Josef Procházka, jenž si říká Strýc Pepin. Porota se skládala z deseti náhodně vybraných diváků.
5. 12. 2022|

Šánti, šánti, šánti. Před sto lety „atomová bomba“ básníka T. S. Eliota zanechala v poezii Pustou zemi

Před sto lety, 16. října 1922, vydal básník, esejista a dramatik T. S. Eliot jednu z nejvýznamnějších básnických skladeb nejen dvacátého století. Pustá země u příležitosti stého výročí vychází v novém překladu.
16. 10. 2022|

„Za pět set let se nic podstatného nezměnilo.“ Básník Hruška vyplul na cestu kolem světa

Před pěti sty lety se vrátilo torzo výpravy slavného mořeplavce Fernãa de Magalhãese s důkazem, že je Země kulatá. Inspirován zprávou o první cestě kolem světa a hrůzami, které během ní člověk napáchal, stvořil básník Petr Hruška loď a vyslal ji na fiktivní objevitelskou plavbu nejasným směrem. Zprávu o ní podává ve sbírce Spatřil jsem svou tvář.
27. 9. 2022|

Cenu Jiřího Ortena si vybásnil Vojtěch Vacek. Porotu zaujal zářivým Měňagonem

Laureátem pětatřicáté Ceny Jiřího Ortena se stal Vojtěch Vacek. Ocenění se uděluje autorům do třiceti let. Vacek porotu zaujal básnickou sbírkou Měňagon, v níž shromáždil texty z posledních pěti let. Kniha zvítězila mezi sedmnácti přihlášenými tituly.
18. 5. 2022|

„Je to prosté jako zázrak.“ Verše Jana Skácela platí i o jeho vlastní poezii

Před sto lety se narodil „pouhý básník, radar pod lipami“ Jan Skácel, jemuž podle vlastních slov nebylo dáno odpovídat, ale ptát se. Jednoho z posledních velkých českých – a především moravských – básníků dvacátého století připomíná na Moravě několik akcí.
7. 2. 2022|

Zemřel básník a textař Karel Šiktanc

Ve věku 93 let zemřel český básník, textař a scenárista Karel Šiktanc. Jeho literární počátky ovlivnila komunistická ideologie, ale po roce 1968 jej režim pronásledoval a publikovat mohl pouze v samizdatu a v zahraničí. V roce 2010 ho tehdejší prezident Václav Klaus vyznamenal medailí Za zásluhy.
26. 12. 2021|

Oslavoval krásu jako jeden z nejmocnějších projevů života. Před 50 lety zemřel Bohuslav Reynek

Před 50 lety 28. září 1971 v Petrkově na Havlíčkobrodsku zemřel básník, grafik, vydavatel a překladatel Bohuslav Reynek. Patřil ke generaci českých umělců, kteří smysl umění hledali v souladu osobního přesvědčení a víry s přirozeným řádem světa a jeho estetikou. Jeho dílo nesmělo být od roku 1948 až do poloviny šedesátých let vydáváno ani vystavováno, plného uznání se mu dostalo až po pádu komunismu.
28. 9. 2021|

„Jsem zbloudil,“ psal Dante před sedmi sty lety. Očistcem mu byla politika, rájem Beatrice

Přesně před sedmi sty lety zemřel Dante Alighieri. V exilu, v němž nuceně strávil téměř polovinu života, vyhnán z rodné Florencie kvůli sporu s papežem. Na tento spor se už zapomnělo, na Danteho ale ne. V roce 2017 z jeho díla současný papež citoval při svém prvním videorozhovoru s posádkou Mezinárodní vesmírné stanice. Jak rozumíte verši Danta Alighieriho, že láska „hýbe sluncem i všemi hvězdami“? zeptal se. Názor na postřeh významného italského básníka se nedozvěděl, ruský kosmonaut odvětil, že si do vesmíru přibalil Malého prince.
14. 9. 2021|

Přetočené scény, trýznivé verše i tóny naděje. Útoky z 11. září se výrazně otiskly do kultury

Jedenácté září 2001 se zapsalo do historie jako událost definující předěl ér. Teroristické útoky ovlivnily globalizovaný svět na mnoha úrovních – od americké mezinárodní politiky přes situaci na Blízkém východě až po pravidla bezpečnosti na letištích. Jako význačný milník se útok na Světové obchodní centrum ukázal být i pro sféru kulturní. Umělci hledali způsob, jak se s krutým činem vypořádat, jak na něj reagovat a jaká poučení si z katastrofy vzít. Bezmoc a tryzna se mísily se vztekem a emoční koktejl inspiroval filmy, divadelní hry, prózu i poezii či hudbu.
11. 9. 2021|

„Písničky, jež jenom zima čte si.“ Básník Jiří Orten tušil smrt

„Dotkni se, chceš-li, nahmátneš, jak trvá všeliká hrůza a všeliké štěstí,“ stojí na náhrobku, pod nímž leží Jiří Orten. Talentovaný básník zemřel 1. září 1941, krátce po svých dvaadvacátých narozeninách. Jeho verši i zápisky, zejména po německé okupaci, se prolínala předtucha předčasné smrti.
1. 9. 2021|

Hřbitovní poesiomat pouští „ze záhrobí“ hlas Mejly Hlavsy i Karla Gotta

V Praze stojí první hřbitovní poesiomat. Nachází se na Malvazinkách. V jukeboxu na texty si zájemci mohou přehrát písně od Mejly Hlavsy i Karla Gotta nebo verše Charlese Baudelaira. Projekt chce spojením piety a kultury přivést na místa posledního odpočinku více lidí.
7. 7. 2021|

Zvídavá Bohumila Grögerová. Při hovoru s muži seděla jako puťka, v poezii experimentovala

Ženská a kamna mají být doma, tvrdil básník a výtvarník Jiří Kolář. Když s ním a dalšími umělci seděla básnířka Bohumila Grögerová u stolu v kavárně Slavia, netroufla si prý se vůbec zapojovat do hovoru. Její hlas je ale přesto doteď slyšet, i když někdy v souzvuku, někdy v zákrytu hlasu opět jiného muže – celoživotního partnera a spoluautora Josefa Hiršala. Dost o literární experimentátorce a překladatelce říká i aktuální výstava, kterou Památník národního písemnictví připravil k blížícímu se stému výročí jejího narození.
23. 6. 2021|

Kvíz: Za trochu poezie šli byste světa kraj, nebo je pro vás u cesty zdechlina rozežraná?

Na 21. březen připadá Světový den poezie. Básnické sbírky dnes nelámou hranice bestsellerů, mnozí při slově „poezie“ spíš dolují z paměti školní fragmenty. A právě klasiky, které se recitují u tabule, prověří následující kvíz. Přiřadíte k ukázkám básníka? Rovnou napovídáme, že od Máchy ani od Erbena mezi ukázkami žádné verše nenajdete.
21. 3. 2021|

Poezie je v pohybu a může být i zbraní, dokládá výstava v Liberci

Oblastní galerie Liberec připravila výstavu Poezie a performance. Název může znít nezvykle, ilustruje však jednu důležitou etapu umění konce minulého století.
28. 2. 2021|

Zemřel beatnik a „etický anarchista“ Lawrence Ferlinghetti

Ve věku 101 let zemřel americký básník, nakladatel, malíř a politický aktivista Lawrence Ferlinghetti, píše deník The Washington Post s odvoláním na umělcova syna. Ferlinghetti byl jedním z otců americké beat generation, která zásadně ovlivnila také českou kulturu.
23. 2. 2021|

Mladá básnířka překonala vadu řeči, vyšlápla na Kopec a sní o Bílém domě

Středeční inaugurace amerického prezidenta přinesla i jeden literární objev. Básnířka Amanda Gormanová ovládla díky svému výkonu celý program slavnostního dne. Její dvě sbírky se od středy staly nejprodávanějšími tituly ve Spojených státech. Přitom jednu z nich se dvaadvacetiletá umělkyně teprve chystá vydat. Lidé si ji předplácí.
23. 1. 2021|

Peter Lipa si pozval Večerního hosta. O životě a smrti mluví bez patosu, zato s poezií

Slovenský jazzman Peter Lipa vydal album, které je postavené na interpretaci básní Milana Rúfuse. Zhudebnil je český skladatel David Rotter. Novinka nazvaná Večerný hosť obsahuje sedmnáct skladeb.
17. 12. 2020|

To není dezinfekce. Roura s klikou dávkuje v Ostravě poezii

V Ostravě od konce listopadu stojí první tamní poeziomat, tedy automat na poezii. Podobných přístrojů existuje v Česku i po světě, kam se nápad přenesl, několik. Ten ostravský má podobu černé roury. Výjimečný je tím, že se obejde bez přívodu elektrického proudu, funguje po zatočení klikou.
9. 12. 2020|

Recenze: Hruška v závalu není povrchní, naopak se noří hlouběji

Svazek kratších textů básníka Petra Hrušky nese název V závalu. Možná si tak autor někdy skutečně připadal, jeho esejisticky laděné miniatury však tak rozhodně nepůsobí. Naopak, autorský nadhled z nich činí četbu nejen dobrou, ale i podnětnou.
3. 11. 2020|