Pawel Sobczak vystavuje svou terapii

Pawel Sobczak vystavuje v Hidden Gallery (zdroj: ČT24)

V pražské Hidden Gallery odstartoval výstavní cyklus Close Enough, který představuje studenty a čerstvé absolventy uměleckých škol ze sousedních zemí. Jako první vystavuje polský umělec Pawel Sobczak, jenž k umění přistupuje jako k terapii.

Pawel Sobczak na svých dílech zobrazuje to, co ho trápí nebo s čím zápasí. Průvodcem obrazů je homme fatale – symbol osudového muže, kterého Pawel Sobczak zpodobňuje jak ve svých autoportrétech, tak v portrétech lidí ze svého okolí.

„Je to osoba uvnitř mě. Nemohu říct, jestli je dobrá, nebo špatná, má mnoho tváří. Je to symbol osobnosti, kterou kvůli společnosti neakceptuji,“ vysvětluje umělec. Na několika obrazech má podobu stínu, někdy vypadá jako démon, jindy jako pes.

„Zjistil jsem, že naše strachy a špatné stránky pro nás někdy mohou být i nejlepším přítelem. Jsem hodně emocionální. Emoce se staly mým stínem, zablokoval jsem je a teď je nechávám plavat. Vidím, že mohou mít hodnotu, nejsou jen něčím špatným, co bych měl nechávat v sobě,“ dodává Sobczak.

Naděje nechybí

K umění měl blízko díky své matce, která se výtvarné tvorbě také věnuje. Ve svých malbách se ale vypořádává i se špatnými zážitky právě ze svého dětství.

„Vánoce pro mou rodinu nebyly dobrým časem. Moje matka je závislá na alkoholu a vánoční svátky pro ni byly těžké, byla hodně vystresovaná kvůli rodinným návštěvám,“ vypráví Pawel Sobczak „Ryba je vánoční jídlo a já ji vždycky vnímal jako nejlepšího kamaráda, který se objevuje ve vaně, aby mě navštívil. Až později jsem pochopil, že to není stále ta stejná ryba, ale pokaždé úplně jiná,“ dodává v souvislosti s motivy vystavených obrazů.

Ačkoliv představovaná díla působí temně a depresivně, naděje v nich nechybí. „Ani špatné věci, které se nám staly, bychom se neměli snažit utlumit, spíše bychom se z nich měli učit,“ podotýká kurátor Filip Kartousek.

Hidden Gallery si dává za cíl obohatit pražskou kulturní scénu o tvorbu méně známých, povětšinou začínajících umělců se silnou vizí a nepodléhajících povrchním trendům. Výstava Pawla Sobczaka je k vidění do začátku března, série Close Enough představí ještě dalších pět umělců ze střední Evropy.