Ivan Trojan jako smolař bilancuje život po minulé prezidentské volbě

Petr Zelenka uvedl v Dejvickém divadle hru Fifty (zdroj: ČT24)

Dramatik Petr Zelenka napsal už pátou hru pro Dejvické divadlo. Generační výpověď padesátníků s názvem Fifty Zelenka s pražským ansámblem i režijně připravil. Hlavní roli muže bilancujícího svůj smolařský život během prezidentských voleb v roce 2018 svěřil Ivanu Trojanovi.

Do psaní hry Fifty se Petr Zelenka pustil, protože chtěl napsat jiný příběh než příběh inspirovaný reálnými osobnostmi. Ty jako protagonisté jeho divadelních scénářů v posledních titulech převládaly. Letos například měl v pražském Studiu DVA premiéru Beckham. Zelenka ve hře rozebírá bulvární aféru kolem údajného milostného poměru slavného fotbalisty.

Ve Fifty čerpal z osobní inspirace a také vzpomínek svých známých a přátel. „Fifty je inspirováno mými kamarády a známými, a to až do té míry, že bych některým z nich měl poděkovat,“ uvedl Zelenka. „Ty události jsou trochu vymyšlené a přibarvené, ani bych nechtěl tohle všechno zažít,“ přiznává.

Balík traumat pod humorem

Komediální příběh zasadil do prezidentských voleb v lednu 2018. Výsledky druhého kola napáchají masakr v životě smyšleného Davida. Tvůrci ho charakterizují jako „architekta na volné noze, neúspěšného organizátora švédských trojek, čerstvě rozvedeného neúnavného glosátora doby a smolaře s dobrým srdcem“.

Bilance, do níž se padesátník v podání Ivana Trojana pustí, není radostná. Rozpadla se mu rodina, přišel o byt a musí žít na hausbótu. Zbylo mu jedno nesplněné přání a podobně smolařský kamarád. Toho hraje Václav Neužil. „Pod (Davidovým) přáním se schovává balík traumat a nevyřešených věcí, které si asi každý z nás v životě nese,“ podotýká herec.

Václav Neužil, Ivan Trojan, Denisa Barešová
Zdroj: Dejvické divadlo/Hynek Glos

Ani velký nadhled a humor nezakryjí smutek z prázdnoty a promarněného času, který se už nedá vrátit. Fifty probírá možnosti, jak dál naložit s životem, když člověk překročil půlstoletí. „Život je vždycky tak trochu na vodě, ale vždycky je možnost vydat se někam dál, ať už po proudu, nebo proti proudu,“ poznamenává k inscenaci herečka Veronika Khek Kubařová.

Dejvické divadlo má z her Petra Zelenky napsaných pro tuto scénu na repertoáru ještě Eleganci molekuly. Je poctou vědci Antonínu Holému, jehož objevy pomohly k léčbě AIDS i hepatitidy typu B.