Na festival v Karlových Varech přijedou Johnny Depp a Michael Caine

Na festival v Karlových Varech přijedou Johnny Depp a Michael Caine (zdroj: ČT24)

Filmový festival v Karlových Varech odtajnil další novinky pětapadesátého ročníku. K těm hlavním patří uvedení dalších hostů – do českého lázeňského města by měli dorazit herci Johnny Depp a Michael Caine. Z českých filmových osobností si cenu převezme režisér Jan Svěrák. Letošní ročník se koná od 20. do 28. srpna.

Johnny Depp před kamerou debutoval v roce 1984, kdy si zahrál jednu z obětí v dnes už legendárním hororu Noční můra v Elm Street. Mezi jeho nejvýraznější role patří ty ve snímcích Střihoruký Edward, Piráti z Karibiku, Karlík a továrna na čokoládu či Alenka v říši divů.

„Spolupracoval s tak velkými režiséry, jako jsou například Jim Jarmuch, Tim Burton, Terry Giliam,“ připomněl prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška. Depp byl celkem třikrát nominován na Oscara, sošky se ale zatím nedočkal.

Na rozdíl od dalšího karlovarského hosta, Michaela Cainea. Ten prestižní filmové ocenění získal za role ve snímcích Pravidla moštárny a Hana a její sestry. Ve Varech osobně uvede nové komediální drama Best Sellers. Britská královna tohoto anglického herce povýšila do šlechtického stavu. Na zahájení pětapadesátých Varů převezme ocenění za přínos světové kinematografii.

Michael Caine ve filmu Pravidla moštárny
Zdroj: ČT

Tuzemský film ve Varech jako host zastoupí mimo jiné režisér Jan Svěrák. Odveze si cenu za přínos české kinematografii. K promítání si vybral film Jízda, za nějž v polovině devadesátých let dostal Křišťálový glóbus.  

Zátopek festival zahájí, přijede i Ethan Hawke

Už dříve pořadatelé oznámili, že letošní ročník zahájí životopisné drama o běžci Emilu Zátopkovi v režii Davida Ondříčka. Program soutěžních i nesoutěžních sekcí celkem nabídne přes třicet premiér. V soutěži poprvé festival nerozlišuje mezi hranými a dokumentárními filmy. 

K slavným jménům mezi hosty patří Ethan Hawke. Americký herec, režisér a spisovatel byl čtyřikrát nominovaný na Oscara a je známý z filmů Training Day, Před úsvitem nebo Společnost mrtvých básníků. Ve Varech převezme Cenu prezidenta festivalu a osobně uvede thriller Zoufalství a naděje, v němž si zahrál.

Tradičně se karlovarský festival koná v červenci, termín ale organizátoři tentokrát posunuli kvůli pandemii. Loni se přehlídka ze stejného důvodu neuskutečnila.

Záznam: Tisková konference k novinkám filmového festivalu v Karlových Varech (zdroj: ČT24)