Galerie Závodný se desetkrát ohlíží, za Jetelovou, Malichem či Chatrným

Galerie Závodný slaví deset let výstavou (zdroj: ČT24)

Mikulovská Galerie Závodný slaví deset let existence výstavou. Instalace Ohlédni se desetkrát je setkáním s díly českých i zahraničních umělců, kteří se v této galerii dosud představili. Veřejnost se na novou výstavu zatím může jen těšit.

V Mikulově  se v poslední dekádě prezentovalo téměř osmdesát výtvarníků, domácích i zahraničních. Díla některých z nich vybrala galeristka Vladimíra Brucháčková Závodná i na aktuální retrospektivní výstavu.

Ti, kdo nemohli

Například v části nazvané Bojovníci shromáždila tvobu těch, kteří mohli za komunistického režimu pracovat a vystavovat jen s obtížemi.

„Vybrala jsem například díla Magdaleny Jetelové, která se do dnešní doby snaží hledat nové cesty a nová média,“ uvedla galeristka. „Ráda bych připomněla ještě dílo Aleše Veselého, který už bohužel není mezi námi, ale patřil k velkým sochařům. K velkým proto, že měl úžasné nápady a často dělal objekty obrovských rozměrů,“ přidává další konkrétní jméno.

Galerie Závodný se specializuje především na samostatné autorské výstavy, pro tu společnou vytvořila sekce, kde můžou díla různých autorů stát vedle sebe a navzájem se nerušit. „Vidíme tady pastely Karla Malicha z osmdesátých let. Zaznamenával je svými prsty prostřednictvím pigmentů pastelu,“ poukazuje Brucháčková Závodná na dalšího vystaveného umělce. 

Umělá hmota ze sporáku

Do jeho sousedství umístila dílo Milana Dobeše. „Jde o jednu z prvních umělých hmot, kterou vytvářel ve svém ateliéru v roce 1959. Tyto umělé hmoty si autoři tvořili sami v hrncích na sporáku z dostupných pryskyřic a prvních epoxidů. Směsi byly velmi jedovaté, takže s touto činností posléze přestal, nicméně vzniklo několik zajímavých vitráží,“ upřesnila galeristka. 

Podobných zajímavostí se na výstavě najde více, třeba oboustranné kresby Dalibora Chatrného nebo takzvaný variabil Radka Kratiny. Zatím je kromě majitelky nemá kdo ocenit, na návštěvníky ale v galerii počkají minimálně do 5. března.