Na krásné modré Ostravici. Janáčkova filharmonie odehraje Novoroční koncert

Janáčkova filharmonie odehraje Novoroční koncert (zdroj: ČT24)

Valčíky a polkami potěší 14. ledna Janáčkova filharmonie. Za dodržení potřebných opatření odehraje Novoroční koncert v Domě kultury města Ostravy. Publikum do hlediště ale usedne jen virtuálně, program ve vídeňském stylu vysílá od 20:15 živě ČT art, dostupný bude také v iVysílání.

„Nechceme do momentálně přeplněného virtuálního prostoru vstupovat samoúčelně a za každou cenu. Novoroční koncert je ale právě to, čím bychom se prezentovat chtěli. Jeho uspořádáním vyjadřujeme jednak víru v pozitivní vývoj situace a také dík našim posluchačům a příznivcům a jejich neutuchající podpoře,“ uvedl ředitel Janáčkovy filharmonie Jan Žemla.

Povzbuzením je společné koncertování i pro samotné hudebníky. „Členové orchestru doma samozřejmě cvičí, ale potřebují také hrát spolu, a to je jeden z důvodů, proč v této komplikované době nahráváme, děláme Novoroční koncert a hledáme další možné aktivity pro orchestr,“ dodává Žemla.

Jako ve Vídni

Novoroční koncert připravil orchestr ve vídeňském stylu. Zazní valčíky, polky a árie z partitur rodiny Straussů a také Franze Lehára a Emmericha Kálmána. Například předehra k operetě Netopýr, Na krásném modrém Dunaji, Císařský valčík, Radeckého pochod či Heja,heja z operety Čardášová princezna.

Vybrané árie a písně přednese sopranistka Lada Bočková a slovem provede herečka Barbora Seidlová. Hudebníky povede nový šéfdirigent a hudební ředitel Vasilij Sinajskij. Filharmonie první dny ruského dirigenta v Ostravě zaznamenala v krátkém dokumentu, který je dostupný na sociálních sítích orchestru.