Blesk z polských protestů proti zákazu potratů zasáhl i galerii Plato

Galerie Plato reaguje výstavou na protesty v Polsku (zdroj: ČT24)

Ostravská galerie Plato reaguje na snahy o potlačování práva žen rozhodovat o svém těhotenství, které sleduje v Polsku i na Slovensku. Kurátoři oslovili sedm umělců a uměleckých dvojic, aby svůj postoj vyjádřili vizuálním komentářem. Zájemcům ho sdělují na exteriérové výstavě Písek ve stroji – Piekło kobiet. Polský název v překladu znamená „peklo žen“ a je jedním z hesel současných polských protestů.

V Polsku se už více než měsíc protestuje proti rozhodnutí tamního ústavního soudu, že přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu odporuje ústavě. Snaha o zpřísnění pravidel pro interrupci se objevila i na Slovensku. Návrh konzervativních poslanců vládního hnutí OĽaNO nicméně nakonec neprošel.

„Dotýká se to nejen žen, ale i celé společnosti,“ podotýká k volání po přísnějších interrupčních regulích mluvčí galerie Plato Magdaléna Dušková. Z toho vůdovu oslovila galerie pro aktuální výstavu záměrně také umělecké a zároveň partnerské dvojice.

Z výstavy Písek ve stroji – Piekło kobiet
Zdroj: Magdaléna Dušková/Galerie Plato

Například Ladislava Gažiová a Alexey Kluyukov vytvořili komiks. „S humorem naráží na to, že současná situace v Polsku je téměř středověk,“ prozraduje mluvčí.

Podmínkou byl blesk

Nejen jejich komiks si mohou lidé do 3. ledna prohlédnout ve výkladech bývalého hobbymarketu, který slouží jako galerie. Jediným požadavkem ze strany kurátorů bylo, aby vystavující do svých prací zakomponovali symbol blesku, který se vztahuje k aktuálním protestům v Polsku.

Nejdále v požadovaném vizuálním gestu zašla Kateřina Olivová, performerka zaměřující se na tělesnost, se svým partnerem Aloisem Stratilem. Blesk si nechali vytetovat. 

České umělce zastupuje ještě umělecká a partnerská dvojice Eva Koťátková a Dominik Lang. Slovenský názor prezentuje Anna Daučíková. Z Polska by chtěli svou tvorbou kolemjdoucí oslovit Dominika Olszowy s Tomaszem Mrozem, Agnieszka Brzezanská a Jan Mozdzynski.