Památník Karla Čapka sto let po vzniku R.U.R. zkoumá robotovu duši

Památník Karla Čapka připravil výstavu o hře R.U.R. (zdroj: ČT24)

Památník Karla Čapka připravil Cestu do hlubin robotovy duše. Aktuální výstava vznikla ke stoletému výročí vědeckofantastického dramatu R.U.R. Hra měla na jevišti premiéru až v lednu 1921, knižně ji ale Čapek vydal už v listopadu předcházejícího roku.

Drama o Rossumově univerzálních robotech, kteří se svým stvořitelům vymkli z rukou, znamenala pro tehdy čtyřicátníka Čapka první mezinárodní úspěch. Mezinárodně se rozšířilo i slovo robot. Spisovateli ho poradil jeho bratr Josef, když se mu autor zmínil, že zamýšlené označení „labor“ mu příliš šustí papírem. 

„Zároveň chceme připomenout, že Karel Čapek už ve své době zcela vizionářsky pojal robota ne jako zařízení čistě mechanické, ale viděl ho jako umělou bytost, biologickou entitu se schopností dál se učit a rozvíjet, což odpovídá i současnému vývoji robotiky a dynamického oboru umělého života, artificial life,“ podotýká ředitel památníku a autor výstavy Zdeněk Vacek. Výstavu proto doprovází sborník Robot 100 mimo jiné s příspěvky odborníků na umělý život.

R.U.R. podporují nezměstnané a nebojí se náletů

K zahraničním uvedením hry na výstavě odkazují reprodukce fotografií z archivu Knihovny Kongresu USA a exponáty z inscenací amerických ochotníků. „Loutkové provedení se ve třicátých letech minulého století stalo součástí oficiálního vládního amerického programu pro podporu nezaměstnaných v rámci Rooseveltova New Dealu,“ upozorňuje Vacek.

Snímky doplňují rozmanitá knižní vydání a programy divadelních inscenací. Včetně anglického z roku 1942, který divácky upozorňuje, že představení pokračuje i v případě ohlášeného náletu německých bombardérů. Robota si v zahraničních nastudováních na jevišti zahrály třeba takové hvězdy jako Spencer Tracy nebo Michael Caine.

„Ukradení“ roboti

Památník zmiňuje v souvislosti s R.U.R. i plagiáty této hry. Okatě se Čapkovým dramatem inspiroval už ve dvacátých letech například Alexej Nikolajevič Tolstoj ve své Vzpouře strojů. V sovětském snímku Zánik senzace z roku 1935 se objevují roboti s nápisem R.U.R., přestože snímek údajně vycházel z tvorby ukrajinskou autora vědeckofantastických knih Volodymyra Vladka.

Potomci Josefa Čapka památníku zapůjčili figurku robota, která zřejmě sloužila k propagaci inscenace ve Švýcarsku. Digitalizovaná verze postavičky provází dětské návštěvníky virtuálním kvízem. U příležitosti stého výročí hry R.U.R. byla také vydána stříbrná pamětní mince.

Na Cestu do hlubin robotovy duše se lze v Památníku Karla Čapka vydat až do konce února příštího roku.