Autobusový zájezd, který se zvrtne. Divadelníci vezou Karosu do temného Středohoří

Nejtajemnější místo leží v Sudetech, hlásí divadlo KULT, které hodlá své diváky převézt historickým autobusem až za hranice reality. A zatímco se jeho Karosa na své šedesátikilometrové trase proplétá malebnými lokacemi Českého středohoří, kolem klientů fiktivní cestovní kanceláře se postupně rozvíjí magický příběh krásného a zároveň poznamenaného kraje.

Cestující autobusu se zpočátku stávají součástí standardního poznávacího zájezdu fiktivní cestovní agentury Sudetský sen. S přibývajícími zastávkami však začíná být všem zúčastněným jasné, že ne vše je takové, jaké se zpočátku zdálo. Místo klasických turistických památek jsou svědky podivuhodných výjevů u polorozbořených statků, zaniklých zámků, jejichž opuštěnost však bude pouze zdánlivá. A běžná poznávací výprava se stane bojem o vlastní záchranu.

„Chceme diváky provést částmi Středohoří, o kterých si myslíme, že jsou nejkrásnější,“ láká na představení režisér Filip Nuckolls, který minulá léta dirigoval divadelní vlak Kredenc na takzvané Švestkové dráze. Po ní však již jezdí pravidelné vlaky, mezi které se ten divadelní nevmístí, interaktivní divadlo odehrávající se uvnitř i vně dopravního prostředku tedy tentokrát obestírá Karosu LC 735.

Nový projekt divadla KULT
Zdroj: Vít Čepický

Autoři tentokrát slibují zážitek výrazně hlubší a temnější. „Nemohu příliš naznačovat, v tomto představení pracujeme s divákovým očekáváním, ale třeba oproti Kredenci zkoušíme čtyřikrát déle,“ říká Nuckolls. Cestující mohou na jednotlivých zastávkách, které budou zároveň rozmanitými divadelními scénami, očekávat akrobacii, hororové výstupy či magii okořeněnou poetismem. Chybět pak nebudou ani špetky humoru, pro scénáře Vladimíra Fanty a Nuckollsem přetavované v divadelní výjevy tak typické.

Po deset dní počínaje pátkem 3. července vyráží renovovaná divadelní Karosa z roku 1986 z litoměřického autobusového nádraží vždy ve 20:00, lístky jsou stále k dispozici v předprodeji. Na jednotlivých zastávkách se mimo jiné představí Ctirad Götz, Jakub Gottwald, Anita Krausová, Adam Mensdorff-Pouilly, Daniel Horečný, Jakub Urban, Helena Urban a Šimon Dohnálek.