Od porodu po platy. Matky v divadelním dokumentu sdělují, o čem život je

A studio Rubín uvádí divadelní dokument o matkách (zdroj: ČT24)

Sedm žen a sedm různých pohledů na mateřství nabízí novinka pražského A studia Rubín. Režisérka Barbara Herz sesbírala reálné příběhy žen a přetvořila je v inscenaci s názvem Jenom matky vědí, o čem ten život je.

Představení svede dohromady studentku, která nechtěně otěhotněla, matku samoživitelku i ženu, která se rozhodla matkou vůbec nestát. Jejich příběhy posloužily autorkám k divadelnímu dokumentu na pomezí grotesky a tragédie. 

„Začíná na nejprivátnější rovině, od porodů, a končí tím, jak zásadní vliv na mateřství a rodičovství mají věci jako rozdílná výše příjmů mezi mužem a ženou. Co všechno to dělá s tradičním genderovým nastavením,“ upřesnila Barbara Herz.  

Autentické výpovědi  střídají citace sociologických statistik. Chování a postoj vůči matkám zrcadlí priority a nastavení celé společnosti. „Mám ve scénáři větu, že matka ve veřejném prostoru nejvíce naráží na to, že není. To pro mě hodně vystihuje,“ poznamenává jedna z hereček Veronika Lazorčáková. 

I rodičovská tabu

Hlasy z dokumentu ztvárňují kromě ní ještě Lucie Andělová a Jiří Kniha. Všichni mají osobní rodičovskou zkušenost. „Je těžké vrátit se s malým dítětem do práce,“ dělí se o jednu z nich Andělová. „Pokud máte manžela, který vydělává více než vy, je jasné, že zůstanete doma. Není tam žádná svobodná vůle matky, pokud chce pracovat, tak to vlastně nejde.“

Díky otevřenosti respondentek se do představení dostala i tabuizovaná rodičovská témata. „U většiny lidí víte, jestli měli dobrý nebo blbý porod, ale jak dlouho od porodu nespí ženy se svým mužem, to už je hezké tabu,“ uvádí příklad režisérka. 

K divadelní novince chystá A studio Rubín i panelové diskuze s psychology a párovými terapeuty. A matkám, které přijdou na odpolední představení, chce nabídnout hlídání.