Ultrafialové retro v Chrudimi nasvítilo loutky

V Chrudimi zvou na luminiscenční výstavu (zdroj: ČT24)

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi zve na Ultrafialové retro. Celoroční expozice odkazuje na kdysi oblíbené luminiscenční divadlo a ohlíží se za prací průkopníka tohoto žánru u nás, výtvarníka a a režiséra Františka Tvrdka. Od jeho narození uplynulo v lednu sto let.

Luminiscenční divadlo umožňuje loutkám v místnosti s ultrafialovým světlem zářit a světélkovat. Tohoto efektu se dosahuje použitím speciálních barev obsahujících takzvané luminofory.

Jako první se u nás principu luminiscence věnoval v minulém století výtvarník František Tvrdek. Cestou chemických pokusů zjišťoval, jak barvy pod ultrafialovým světlem rozzářit, postupně vyvinul na tři stovky barevných odstínů.

Bez masky to nejde

Interiér a kostýmy s použitím techniky luminiscence inscenoval Tvrdek už od čtyřicátých let, později vedl ve Scénografickém institutu luminiscenční laboratoř. Vlastní soubor, využívající této technologie, založil v roce 1960. Procestoval s ním více než dvacítku zemí a podílel se na více než padesátce televizních produkcí. Zvláště oblíbené byly ty, které připravil pro německé stanice. Od roku 1990 pak až do své smrti v roce 2009 spolupracoval s Divadlem Image, které dodnes pokračuje v jeho odkazu.

„Svítící“ inscenace využívaly postupů černého divadla s iluzí neomezeného prostoru. „K loutkám Františka Tvrdka jsme společně vytvořili vypointovanou scénu na čtyři až deset minut,“ upřesňuje někdejší Tvrdkova spolupracovnice, loutkoherečka Irena Hinterleitner. „Herci byli skoro vždycky v černém oblečení. Pokud měli ztvárnit postavu, měli vždy na obličeji masku, protože obličej nelze v luminiscenci nasvítit,“ doplnila.

Expozice Ultrafialové retro
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Kolegové Františka Tvrdka chtěli výstavou připomenout sto let, které 26. ledna uplynuly od jeho narození. Na výstavu zapůjčili část exponátů z produkcí, s nimiž Tvrdkův divadelní soubor procestoval svět.

Expozice je přístupná až do ledna 2022. Doplňuje ji interaktivní luminoherna, kde si kouzla s barvami a světlem mohou vyzkoušet sami návštěvníci.