Osmdesát let s Tomem a Jerrym. Jejich dobrodružství svého času vznikala i v Praze

Události: Před osmdesáti lety vznikli Tom a Jerry (zdroj: ČT24)

Tom a Jerry – David a Goliáš kresleného filmu – vznikli před osmdesáti lety. Až do šedesátých let vznikaly příběhy této dvojice ve Spojených státech. Poté se myšák s kocourem přestěhovali do Prahy, kde je s českými kolegy začal malovat Američan Gene Deitch.

Původně se jmenovali Jasper a Jinx. Producenti přitom chápali kreslený snímek jen jako filmovou jednohubku a přikázali autorům Williamu Hannovi a Josephovi Barberovi pracovat na jiných projektech.

Diváci si ale řekli o pokračování a debut vynesl tvůrcům nominaci na Oscara. Za dalších sedm krátkých filmů sošku získali. Idyla však netrvala večně – na konci padesátých let studio MGM původní autory Toma a Jerryho vyhodilo a hledalo tvůrce, který by v sérii pokračoval.

Tom a Jerry v Praze

Našli ho v Praze a byl jím americký výtvarník Gene Deitch, kterého v Československu zdržela láska k české animátorce. Slavného myšáka a kocoura ale podle svých slov moc rád neměl.

„Protože sám moc velký fanoušek Toma a Jerryho nejsem, musel jsem se naučit, jak ty postavy kreslit,“ vzpomíná po letech Deitch. Ukázat to musel i českému týmu, který do té doby o animovaných rivalech nikdy neslyšel. 

Deitch vtiskl sérii svůj výtvarný rukopis a zbavil ji rasistických klišé. „První věc, na které jsem trval, bylo, že pokud to budu dělat, tak se zbavím postavy jménem Černá mamka. Byla to černošská posluhovačka, což je v naší dnešní společnosti směšné,“ uvedl animátor, díky kterému se k sobě Tom a Jerry přestali chovat tak brutálně a podívali se do vesmíru. 

„Dostal jsem jednu výhrůžku smrtí s tím, že bych měl být za tak špatný film zabit. Prostě jsme změnili pravidla a přinutili jsme je jednat jinak než dříve,“ vylíčil Deitch.  

„Zázrak v normalizační šedi“

Významně ovlivnili Tom a Jerry profesní život také umělci jménem Pasta Oner. Postavičky ho provázejí už od dětství. 

„Byl to pro mě naprostý zázrak v normalizační šedi. Já jsem na nich studoval všechno. Každý detail kresby, protože to simuluje americkou domácnost. Jsou tam věci denní spotřeby, které jsme vůbec neznali,“ uvedl Pasta Oner.

Tom a Jerry však ani po osmdesáti letech nejsou pouhou vzpomínkou. Na konci roku se objeví s novým filmem v kinech.