Zaklínač loví jeden úspěch za druhým, se seriálem mu roste popularita

Události: Zaklínač je stále populárnější (zdroj: ČT24)

Ze Zaklínače se opět stává fenomén. Seriálová adaptace slavného fantasy cyklu Andrzeje Sapkowského vrací knihy polského autora na čelní příčky prodejnosti. Znovu se daří i sérii počítačových her, které na motivy spisovatelových textů vznikly.

Akční seriálová podoba oživuje svět čarodějů a mutantů, lásky a nenávisti. První série adaptuje povídky, které předcházejí hlavnímu cyklu o osudech lovce netvorů Geralta z Rivie.  

Rekordy popularity lámal jeho příběh už před čtvrtstoletím na papíře. Život postavě Zaklínače Andrzej Sapkowski vdechl v soutěžní povídce v roce 1986. První román cyklu vyšel o sedm let později, zatím poslední v roce 2013. Narážky na moderní dobu, propracované a vtipné dialogy a navíc odkazy na polskou tradici zajistily sáze punc slovanské fantasy.

„Je jedním z emblematických hrdinů polské transformace, epochy mezi dvěma zřízeními,“ říká o Zaklínači polský kritik Jakub Majmurek. „Svět Zaklínače je svět, který se potácí v chaosu, kde se zdá, že staré způsoby myšlení a chování se hroutí a žádné nové se neobjevují,“ upřesnil. 

Úspěch her překvapil i Sapkowského

Díky seriálu se vrací popularita i stejnojmenným počítačovým a konzolovým hrám, které v době původního vydání patřily k světově vůbec nejprodávanějším. S jejich autory byl dřív Sapkowski ve sporu kvůli částce, za niž prodal autorská práva. V úspěch her totiž nevěřil, a když firmě CD Projekt prodával práva, odmítl procenta ze zisku.

Poté nicméně změnil názor a žádal miliony oproti původním zhruba dvěma stům tisícům korunám. Spor nakonec skončil mimosoudním vyrovnáním. Studio navíc před nedávnem se Sapkowskim uzavřelo dohodu o pokračování spolupráce.

Hry brali do úvahy i tvůrci seriálu o Zaklínači. „Pro nás to znamenalo vrátit se k té samé předloze, kterou měla videohra. A stát se tak součástí tohoto bohatého světa,“ podotýká režisérka seriálové verze Lauren Schmidtová Hissrichová. 

Netflix slibuje, že první osmidílnou sérií nic nekončí. Další řada Zaklínače má mít premiéru v roce 2021.