Dvě šance na Oscara. Filmy Nabarvené ptáče i Dcera se dostaly do užších nominací

Americká filmová akademie do užšího výběru nominací na ceny Oscar v kategorii mezinárodní film vybrala i drama Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Česko uspělo i v kategorii krátký animovaný film, kde byl do užšího výběru zařazen snímek Dcera studentky pražské FAMU Darii Kashcheevy, která už za film převzala studentského Oscara.

Finální oscarové nominace, většinou pět v každé kategorii, budou vyhlášeny 13. ledna. Slavnostní ceremonie předání cen se pak uskuteční 9. února.

Nabarvené ptáče, které zaujalo mezinárodní publikum na festivalech v Benátkách či v Torontu, se do užšího výběru deseti snímků dostalo v konkurenci téměř stovky filmů. Ve výběru deseti zahraničních filmů je vedle Nabarveného ptáčete třeba francouzský snímek Bídníci, který režíroval Ladj Ly, jihokorejské drama Parazit režiséra Pong Čun-hoa nebo španělské drama Bolest a sláva režiséra Pedra Almodóvara.

Film podle románu spisovatele Jerzyho Kosińského vypráví příběh malého chlapce, který na začátku druhé světové války putuje bezútěšnou krajinou východní Evropy. Ve filmu se vedle hlavní role, kterou ztvárnil Petr Kotlár, objevilo mezinárodní herecké obsazení v čele s hvězdami, jako jsou Harvey Keitel, Stellan Skarsgård či Udo Kier.

Některým filmovým kritikům vadilo explicitní násilí a krutost, jiní však vyzdvihují právě věrnost literární předloze, silnou výpověď nebo skvělou kameru Vladimíra Smutného.

Režisérka Daria Kashcheeva zvolila podle FAMU pro svůj animovaný film Dcera novátorskou techniku. Aby docílila velmi realistických záběrů loutek, natáčela je pomocí ruční kamery a nepoužívala žádné digitální triky.

Se snímkem už získala několik festivalových úspěchů. Film dostal nejvyšší ocenění Křišťál na festivalu ve francouzském Annecy nebo cenu za nejlepší film na festivalu Fantoche ve Švýcarsku. V říjnu si Kashcheeva za Dceru převzala v mezinárodní kategorii animace cenu americké Akademie filmového umění a věd, označovanou za studentského Oscara.