Filmová upoutávka týdne: Agent 007 nemá čas zemřít

Jamese Bonda čeká už pětadvacáté dobrodružství jeho kariéry. Popáté ho navíc ztvárňuje herec Daniel Craig, pro něhož by mělo jít o poslední misi v této roli. Premiéra je naplánována na duben příštího roku.

Když se diváci naposledy viděli s Jamesem Bondem, odjížděl v závěru snímku Spectre pryč spolu s Madeleine vstříc lepším zítřkům. V novém filmu pojmenovaném Není čas zemřít se tak s Bondem setkáváme na Jamajce, kde si jako exagent užívá volno. Těžko ale mohl čekat, že bude mít klid, když hraje hlavní roli v populární filmové sérii.

Objeví se totiž jeho starý přítel Felix Leiter ze CIA a požádá ho o pomoc. Cílem je záchrana uneseného vědce. Bond se během vyšetřování dostane na stopu zločince, který disponuje nebezpečnou ničivou technologií.

I když to po uvedení snímku Spectre vypadalo, že Daniel Craig po čtyřech bondovských misích s rolí končí, protože nechtěl dál pokračovat, nakonec se k ní vrátil ještě jednou, tentokrát už údajně skutečně naposledy.

V případě této série je obvyklé, že se představitelé agenta 007 mění, ale z produkčního hlediska bylo nepřehlédnutelné, že právě poslední filmy s Craigem byly komerčně velmi úspěšné (Skyfall z roku 2012 jako vůbec první „bondovka“ překonala na globálních tržbách miliardu dolarů).

Čekání na Bondův návrat

Příznivci britského agenta každopádně na nový díl čekají už poměrně dlouho, Spectre mělo premiéru v roce 2015. Delší časová prodleva byla jenom na přelomu osmdesátých a devadesátých let, kdy skončil Timothy Dalton a nastoupil Pierce Brosnan. Zatím stihla letos vzbudit rozruch zpráva, že úlohu agenta 007 převzala v novém filmu Lashana Lynchová – ovšem ne jako ženská verze Jamese Bonda, ale jako agentka, která po Bondovi, jenž je mimo službu, zdědila kódové označení.

Lashana Lynchová ve filmu Není čas zemřít
Zdroj: Forum Film

Bonda s tváří Craiga ale aspoň ještě jedna akce čeká a kromě něj se vrátí i další výrazní herci, kteří ho v minulých filmech doprovázeli – Ralph Fiennes, Ben Whishaw, Jeffrey Wright, Naomie Harrisová či Léa Seydouxová. A jak prozrazuje upoutávka, také Christoph Waltz, který posledně ztvárnil legendární bondovskou nemesis Blofelda.

Nový soupeř i nový režisér

On ale zřejmě nebude ústředním nebezpečím. Novou hrozbu bude představovat Safin, kterého hraje Rami Malek. Tento herec si vybudoval kariéru prostřednictvím seriálu Mr. Robot a ve filmu na sebe strhl pozornost díky životopisnému snímku Bohemian Rhapsody, kde ztvárnil frontmana kapely Queen. Oceněn byl za to jak na Zlatých glóbech, tak na Oscarech. 

Rami Malek ve filmu Není čas zemřít
Zdroj: Forum Film

Změna ve štábu nastala také na pozici režiséra. Poté, co Sam Mendes natočil hned dva díly po sobě a ten druhý se nesetkal s tak nadšeným ohlasem, se hledala jiná tvůrčí osobnost. Původně se měl o film postarat Danny Boyle, z projektu ale vypadl.

Pod pětadvacátým Bondem je tak podepsán filmař Cary Joji Fukunaga. Tento režisér a scenárista v minulosti do kin uvedl snímky jako Sin Nombre nebo Jana Eyrová. Nejvýraznější počin má za sebou ale na televizní obrazovce, kde režíroval úspěšnýTemný případ s Matthewem McConaugheyem a Woodym Harrelsonem.