Agentem 007 bude černoška. Bond už dávno není splněný mužský sen, říká Kamil Fila

James Bond v podání Daniela Craiga sice v pětadvacáté bondovce chybět nebude, kódové označení 007 bude ale nově patřit ženě. V příštím filmu o agentovi Jejího Veličenstva připadne britské herečce Lashaně Lynchové. Podle názorů některých tak už i Bonda doběhla kampaň MeToo a multikulturalismus. Podle jiných byl Bond příliš sexistický a jeho chování k ženám nepřijatelné, změna je tedy potřebná. Nic převratného se neděje, domnívá se filmový kritik Kamil Fila, který o pozdvižení kolem nové Bond Woman hovořil s Danielou Písařovicovou v Událostech, komentářích.

Je dobře, nebo špatně, že bude agentem 007 žena?

Když vidíte titulek, že agentem 007 bude žena, je to taková polokachna. Neznamená to, že Jamesem Bondem bude žena. V pětadvacátém filmu Bond vystupuje ze služby Jejího Veličenstva a kódové označení 007 přechází na ženu. Bond ale bude mít pořád hlavní roli. Jaký bude rozsah role nové agentky, nevíme. Ale rozhodně nepůjde o hlavní postavu.

Takže byste řekl, že se nic převratného neděje?

Z toho, co víme, to vypadá, že půjde o standardní bondovku, kde se prostě objeví agentka, která dostane číslo 007. O moc víc by se dít nemělo. Jestli agentka případně dostane i svůj vlastní film, se pravděpodobně ukáže na základě úspěchu této bondovky. Craig odchází, je otázka, co se stane. Kdo v castingu, který probíhá už x let, dostane šanci být novým Bondem. Mluvilo se o tom, že by ho mohl  hrát nějaký černošský herec, třeba Idris Elba. Ale ten to asi nebude, protože castingem prošel už před nějakou dobou, takže je na roli Bonda starý.

Může být obsazení ženy jako agentky 007 snahou vyhovět kritikům, kteří tvrdí, že koncept bondovek je už zastaralý, příliš sexistický?

Zastaralý byl v podstatě už v době nástupu Pierce Brosnana v polovině devadesátých let. To si uvědomovala i producentka Barbara Broccoliová, která bondovky převzala po svém otci. Už tehdy Brosnanovi říkali, jestli Bond není šovinistický dinosaurus a neměli by ho vyměnit. Postupně se jeho šéfovou stala M, žena, a postupovalo to dál: jeho sekretářka Monneypenny do něj přestala být platonicky zamilovaná, je z ní černoška, jde do akce, není jen puťka, která sedí někde v kanceláři.

Zároveň Bond má ve filmu méně žen, je o něco romantičtější, chová se víc gentlemansky. Ten proces je pozvolný, trvá posledních dvacet let. Původního Bonda v padesátých letech napsal Ian Fleming jako reakci na konec druhé světové války. Británie je na kolenou, potřebujeme nějakou vzpruhu. Tak si vymyslíme dokonalého agenta, který je běloch, extrémně sexuálně výkonný, může každého zabít.

Izabella Scorupcoová a Pierce Brosnan v bondovce Zlaté oko (1995)
Zdroj: ČT

V šedesátých letech se bondovky dostaly k mírné sebeparodii a to se zase změnilo v době studené války, kdy byl Bondem Timothy Dalton. Nebral zabíjení neosobně a nebyl zdaleka takový sukničkář. Čili postava Bonda je v každé dekádě jiná.

Není žádný pravý James Bond, teoreticky by jím mohla být žena nebo černoch, mohl by to být kdokoliv. V zásadě jde o to, co je pro danou dobu únosné. V padesátých letech by tajný agent nemohl být černoch, protože ve vysoké společnosti, kde se pohyboval, by byl nápadný. Ale v dnešní době by to bylo asi jedno. 

Co říkáte na názory, že bondovky doběhla kampaň MeToo? Projevuje se v novém příběhu ženská emancipace?

Nějakým způsobem samozřejmě ano. Ale jak říkám, Bond už prostě dávno není splněný mužský sen. Zamilovává se a trpí. Například M pro něho není jen šéfová, ztělesňuje pro něho vlast a on ji bere jako matku. Dávno už není člověkem, který si jde za svým se vším všudy. 

O nové bondovce zatím informací není mnoho. Víme jen, že na začátku Bond vystupuje a předává kódové označení. A že padouchem bude Rami Malek, který dostal Oscara za Bohemian Rhapsody, a že se vrací Christoph Waltz jako Blofeld.

Bylo obsazení černošské herečky logickou volbou v současném multikulturním světě? Zmínil jste, že by pro vás nebylo překvapením, kdyby dalším agentem 007 byl černoch. Znamená to, že tímto směrem se posouvá i smýšlení producentů?

Blockbustery, jako Bond nebo třeba Hvězdné války, zajímají čím dál více diváků a mají čím dál globálnější trh. Producentům jde pochopitelně o to, aby ve filmu každý z publika dostal nějaké identifikační pole. To znamená, že musí najít postavy, které jsou jim aspoň trochu podobné. Nebudu se pořád koukat jen na bílého muže, chci vidět ještě někoho jiného. Takže ve chvíli, kdy by se to přepólovalo úplně, kdyby byla v bondovce jen černošská žena, tak to bude také problém. Všechny blockbustery se snaží mít ansámbl co nejpestřejší. Podle mě se nikdy nestane, že by se to převážilo úplně na druhou stranu.

Kdo je vlastně Lashana Lynchová? Zatím není příliš známá. 

V podstatě si jí lidé všimli až letos ve filmu Captain Marvel, kde hraje kamarádku hlavní hrdinky, americkou pilotku stíhačky. Lashana ale není Američanka, je Britka, pochází z Londýna, nejde tedy o žádnou amerikanizaci Jamese Bonda. 

Myslíte, že ji po bondovce čeká slibná kariéra? Je takový film pro herce záruka, že se dostane na výsluní?

Minimálně v případě Bond girls se tak nedělo. Většinou jsou dost bezejmenné, pokud neměly už jistou kariéru, jako třeba Eva Greenová. U Lashany Lynchové záleží, jak velká její role bude a jestli bude použita v nějakém dalším filmu. Ona fakt není Bond girl, je prostě jeden z aktérů, což by pro ni už něco mohlo znamenat. Osobně si myslím, že se objeví jen v jednom filmu. Vzhledem k tomu, že se musí obsadit nový Bond a že předávka proběhla už mezi tímto Bondem a touto agentkou, tak v dalším novém (bondovském) vesmíru už nebude. 

Film Bond 25 přijde do kin na jaře příštího roku. V souvislosti s černošskou agentkou 007 se o něm už teď hodně mluví, což je dobrá reklama. Myslíte si, že tenhle tah přiláká do kin hodně lidí? 

Zatím každá nová bondovka vydělala více než předchozí. U té poslední tvůrci předem říkají, že nám z toho spadne čelist. Zároveň ale mají lidé od tohoto filmu dostat, co od bondovky chtějí. 

Je to tedy zároveň skvělý marketingový tah? 

V zásadě.