Hop, a je tu lidoop. Tři vyhlížejí v Ostravě lepší zítřky

V Dolních Vítkovicích vzhlížejí k nebi tři lidoopi (zdroj: ČT24)

Dolní oblast Vítkovice v Ostravě se stala útočištěm tří obřích lidoopů. Autorem soch je čínský umělec Liu Ruowang. Plastiky jsou součástí mezinárodního festivalu Sculpture Line, který proměňuje města v otevřené galerie. V Česku mohou diváci letos vidět díla v ulicích celkem jedenácti měst.

Impozantní bronzoví lidoopi stojí v zástupu na schodišti před Velkým světem techniky. Každé zvíře je vysoké tři a půl metru a váží 750 kilogramů. „Měli jsme obavy, jak bude instalace probíhat, ale během deseti minut bylo postaveno,“ podotýká obchodní ředitel Dolních Vítkovic Martin Lindovský. 

Lidoopi s hlavou obrácenou k obloze mají apelovat na lidstvo, aby věnovalo větší pozornost podstatným věcem. „Jsou frustrovaní ze současného stavu civilizace a vzhlíží k lepším zítřkům. V Dolní oblasti Vítkovice se snažíme probouzet areál k novému životu, takže i konceptuálně to docela sedlo,“ dodává Lindovský.

24 lidoopů vylekalo Prahu

Lidoopi ze série Original Sin, tedy Prvotní hřích zůstanou v Ostravě přinejmenším do konce září. „Jsou součástí sousoší asi 34 goril. To je dílo v měřítku, o němž si čeští, možná i evropští umělci mohou nechat jen zdát. Loni jsme byli domluveni, že přivezeme 24 goril, na všechno jsme měli povolení, měli stát na Václavském náměstí, nakonec se ale Praha zalekla,“ prozradil ředitel festivalu Sculpture Line Ondřej Škarka. Letos se podařilo kromě tří ostravských lidoopů umístit také jednoho před Tančící dům v Praze. 

Na souboru bronzových lidoopů pracoval Liu Ruowang deset let. „Sochami zvířat zobrazuji vztah člověka k přírodě, ve které žijeme, která nás obklopuje. Mnoho lidí ale žije ve velkých městech, v nichž spolu nedokážou komunikovat. Proto ty sochy mají takovýto postoj – uzavření se do sebe. Vypovídají o absenci vzájemné komunikace,“ vysvětlil čínský umělec při loňské návštěvě Prahy.

Letošní ročník festivalu do konce září ozvláštňuje sochami tuzemských i zahraničních umělců také ulice Pardubic, Plzně, Broumova, Liberce, Jablonce, Trutnova, Zlína, Brna a Vratislavic. Ostravané kromě lidoopů mohou narazit také v Dole Michal na nadživotní žraločí ploutev od Jaroslava Chramosty, od příštího týdne bude navíc v noci světélkovat.