Suchý humor počítače Hollyho z Červeného trpaslíka rozesmál Prahu

Události: Norman Lovett navštívil Prahu (zdroj: ČT24)

Představitel počítače Hollyho z kultovního seriálu Červený trpaslík navštívil Prahu. Norman Lovett se na festivalu sci-fi filmů Future Gate setkal s fanoušky této britské komedie.

„Četl jsem Rimmerovy repliky a nebylo to dobré. Proto mi nakonec nabídli, ať zkusím namluvit Hollyho. Když jsem četl jeho text, třeba větu: ‚Všichni jsou mrtví, Dave!‘, tak se hned všichni rozesmáli,“ vzpomínal Lovett na to, jak přišel ke své nejslavnější roli.

Ztvárnil centrální počítač kosmické lodi Červený Trpaslík. Její posádku v seriálovém příběhu zasáhlo ozáření, které přežil jen jeden člověk, kočka a hologram. A právě o roli posledního z trojky se Norman Lovett původně ucházel.

Nakonec se ujal seriálové role s mimořádnou počítačovou inteligencí. Jeho hlášky zlidověly. „IQ 6000. Což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku.“ Pár tělocvikářů se kvůli tomuto vtipu naštvalo, ale koho to zajímá, dodává Lovett.

Červený trpaslík se nakonec stal v Česku kultem. Vznikla skupina přátel seriálu, kteří budou za čtrnáct dní organizovat už 17. ročník festivalu Trpaslicon. „Dříve to byli dvacátníci, třicátníci. Ti ale stárnou a vozí s sebou potomky. Navíc díky reprízování Červeného trpaslíka neustále přibývají noví a noví,“ popisuje proměnu návštěvníků festivalu jeho hlavní organizátorka Věra Liptáková.

Norman Lovett se objeví i v chystané třinácté sérii. Zatím poslední dvanáctou připravuje Česká televize do vysílání.