Ej, lásko, lásko! Iva Bittová zpívala pro dalajlamu. Ten vzpomínal na prezidenta Havla

Zpěvačka Iva Bittová zpívala v Indii pro dalajlamu. Na setkání ve škole Spring Dales, kterou podporuje česká nezisková organizace Brontosauři v Himálajích, mu zanotovala moravskou lidovou písničku Ej, lásko, lásko. Na své asijské cestě se seznámila i s hudebníkem Ančukem, který je v indickém regionu Ladak, přezdívaném Malý Tibet, posledním hráčem na tibetskou kytaru původní technikou. Bittová s ním v listopadu v Praze a Brně odehraje dva koncerty.

Dalajlama a Iva Bittová se setkali v české škole v Ladaku. Zpěvačka pro duchovního vůdce Tibeťanů vybrala moravskou lidovku Ej, lásko, lásko. „Těšilo mě, jak dalajlama naslouchal mému zpěvu a hře a cítila jsem s ním vzájemné propojení“, komentuje Bittová zážitek z vystoupení.

„Velmi si vážím vašeho zesnulého prezidenta Václava Havla. Hned po skončení okupace mě pozval na návštěvu a začali jsme být přátelé“, připomněl dalajlama svůj blízký vztah k České republice.

Dalajlama navštívil školu už podruhé. Poprvé tomu bylo v roce 2010, kdy se rozhodl projekt finančně podporovat.

„Od dalajlamovy poslední návštěvy se naše škola stala nejlepší v celém údolí. Počet dětí se zvedl z 80 na 250, škola získala 13 milionů korun na svůj rozvoj a studenti dosáhli opakovaně nejlepších studijních výsledků z celého okresu,“ uvedl ředitel Brontosaurů v Himálajích Jiří Sázel.

Bittová se na své cestě seznámila i s hudebníkem Ančukem, který je v Ladaku posledním hráčem na tibetskou kytaru původní technikou. Zpěvačka s ním v listopadu v Praze a Brně odehraje dva koncerty.