Děti v Himálajích mohou díky Čechům chodit i v zimě do školy. Učí se informatiku a hokej

Děti ve vesnici Mulbekh v Himálajích na severu Indie mohou chodit i v zimě do školy. Speciální technologii, kterou je budova školy postavená, vymysleli místní společně s brněnskými Brontosaury v Himálajích a odborníky z VUT. Díky tomu se v domě, kde děti přespávají, drží i v noci teploty nad nulou, a příjemně je i v učebnách.

Ve vesnici v indickém Ladaku posazené v 3 a půl tisících metrech nad mořem jdou děti do školy. Je to pro ně historický okamžik. V zimě je to poprvé. Kvůli silným mrazům mívají himálajské děti tříměsíční prázdniny. Ve škole se budou nejen učit, ale i bydlet.

Ve škole je tepleji než doma

Teplota uvnitř je přes den díky slunci i 20 stupňů. V noci pak kolem osmi, přestože je venku až minus 25 a žádné jiné topení než černá stěna za okny tam není. „Od rána do odpoledne, kdy slunce zapadá, dopadají sluneční paprsky na budovu. Ta absorbuje teplo a v noci ho vydává do pokojů,“ vysvětlil zateplovací systém budovy ředitel školy Tsewang Norboo.

V Mulbekhu natáčela Martina Tlachová (zdroj: ČT24)

Děti tak mají ve škole mnohdy tepleji než doma. V běžném domě se v zimě často spává v kuchyni, okolo kamen. A přes den bývá v pokojích dokonce větší zima než venku. „Ten hostel je velmi pěkný a navíc je tu teplo,“ pochválila ubytování pro děti maminka jedné z žákyň Tsering Dolma.

Vytvořit kluziště není problém. Bruslení je ale novinka

S výukou místním pomáhají čeští dobrovolníci. Tuto zimu sem dorazili tři. Učí informační technologie a hokej. Kromě ladačtiny tak děti musí mluvit i anglicky. „Je to pro ně prostě úplná novinka. Noční mrazy jsou kolem minus 20 až 26 stupňů, takže vytvořit ledovou plochu není žádný problém,“ řekl dobrovolník a učitel hokeje Radek Vobr.

Kluziště v Mulbekhu
Zdroj: ČT24

Díky penězům z Česka se škola stále rozšiřuje, a její kapacita v létě by se měla zvýšit ze současných 240 na 350 dětí. Ty pak nemusejí chodit do škol vzdálených stovky až tisíce kilometrů, kde je jiné podnebí, kultura i jazyk. Zimní kurzy pro maximálně 40 dětí, které ve škole i přespávají, ředitel plánuje i na příští roky. Upraví je podle toho, jak se osvědčí ten letošní.