Chyba lávky. Ty staré nahradí v Krkonoších nové od studentů architektury

Studenti architektury navrhli lávky pro KRNAP (zdroj: ČT24)

Krkonošský národní park zkrášlí dřevěné lávky z dílny studentů Fakulty architektury ČVUT. Správa parku jim svěřila zpracování návrhů i samotných lávek. Nahradit mají ty stávající, které jsou už ve špatném technickém stavu.

Na začátku byl nápad fakulty oslovit správu parku. „Krkonoše si zaslouží, aby i mostky měly nějaký přesah, nějakou uměleckou úroveň,“ vysvětlil náměstek ředitele KRNAPu Luděk Khol, proč se park rozhodl s mladými architekty spolupracovat. 

Vytipováno bylo dvanáct míst, kde park výměnu lávek zvažoval. Pět z nich vybrali vedoucí fakultních ateliérů a předložili je studentům k realizaci. Tvůrčí týmy si místa pro své projekty také osobně prošly.

Nestačí umět s dlátem

„Nejde jen o to naučit adepty architektury pracovat s dlátem, pilkou či vrtačkou, ale na vlastní kůži zažít odpovědnost za rozhodnutí, co v realitě znamená čára na papíře, jak to chodí na stavbě a jak je dlouhá cesta od idey k hotovému dílu, jak je plná překážek a křižovatek a jaká je radost, když se vše podaří dovést až do cíle,“ uvádí koordinátorka projektu Hana Seho na stránkách fakulty.

Lávka studentů Fakulty architektur ČVUT pro KRNAP
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Roli hrála i funkčnost a bezpečnost, na niž dohlížel odborník. „Vhodným materiálem je kvalitní dřevo nebo také ocel, protože je kontrolovatelná, dá se natírat. Životnost těchto lávek může být padesát šedesát let,“ předpokládá statik Vladimír Janata.  

Po pěti nových lávkách se první turisté v Krkonoších projdou v květnu letošního roku, do té doby budou umístěny u Fakulty architektury. O další spolupráci KRNAP s fakultou už se jedná. Podle Luďka Khola by se mohla týkat například odpočinkových míst pro turisty.