Kafka v Plzni prochází baletní Proměnou

V Plzni uvedou Kafkovu Proměnu jako balet (zdroj: ČT24)

Kafkova Proměna už si vysloužila různé výklady, od symbolismu po sci-fi. V plzeňském Divadle J. K. Tyla povídku interpretují prostřednictvím tanečního představení. Pro Malou scénu ji spolu s divadelním baletním souborem připravuje taneční uskupení DekkaDancers.

Franz Kafka povídku o obchodním cestujícím Řehoři Samsovi, který se proměnil v obří odporný hmyz, vydal v roce 1915. Jeho metamorfóza rozvrátí vztahy v rodině i v jejím okolí. Tanečníci a choreografové plzeňské inscenace nabídnou svou interpretaci. 

„Především ctíme gros textu, který Kafka napsal, ale máme svůj výklad. Ocitáme se v Řehořově hlavě a zjistíme, že je nemocný člověk,“ prozradil choreograf a spolurežisér Ondřej Vinklát. „Přijde nám to jako pitoreskní příběh, který se dá pohybem velice hezky vyjádřit,“ dodává jeho kolega z DekkaDancers i scény pražského Národního divadla.

Zkouška baletní Proměny (Divadlo J. K. Tyla)
Zdroj: Divadlo J. K. Tyla

Proměnlivý soubor tanečníků a choreografů z DekkaDancers v Plzni už uvedl komediální baletní show Kill de Bill. Proměna je jejich teprve druhým celovečerním představením. V premiéře ji uvedou 6. ledna. Jako hudební podklad si vybrali mimo jiné skladby německého experimentátora Hauschky.