Putin jako svalnatý Superman. Ruští umělci udělali z šéfa Kremlu komiksového hrdinu

Moskevská výstava představuje Putina jako komiksového hrdinu (zdroj: ČT24)

Mladí výtvarníci připravili v moskevském Muzeu moderního umění netradiční výstavu s názvem Superputin. Ruského prezidenta představuje jako komiksového hrdinu. Umělci zachytili Vladimira Putina v barvách ruské vlajky, jako šampiona v judu nebo jako svalnatého Supermana.

Výstava v Moskvě začala ve stejný den, kdy ruský lídr oznámil svou kandidaturu na prezidenta. Volby proběhnou na jaře 2018 a Putin je jednoznačný favorit.

Putina ukazuje třicet obrazů a soch v nejrůznějších podobách a výtvarných stylech. „Všechny práce na výstavě vytvořili mladí výtvarníci. Je to úžasné, protože každý z nich zobrazil jinou prezidentovu zásluhu, která ho nejvíc vystihuje,“ uvedla autorka projektu Julia Dyuzhevová.

Putinovy sochy v barvách ruské vlajky
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Ruský prezident sedí na medvědovi ve středověkém brnění nebo v kostýmu Santa Klause. „Na jedné straně vidíme Putina ve skutečném životě, v každodenní podobě. Druhá část obrazu nám odkrývá jeho skryté super síly, jeho neviditelné hrdinství,“ říká kurátor Mark Popov.

Tahle výstava o našem vůdci … můžeme na něj být skutečně pyšní. Ve světě nás začali uznávat a respektovat.
Erast Matayev
návštěvník výstavy

Výstavu v prostoru bývalé továrny v centru Moskvy uvidí návštěvníci do poloviny ledna, než se přesune do Berlína a následně Londýna.

„Upřímně, nemohl jsem najít výstavní prostor ani sponzory. Vtipné na tom je, že spousta lidí tvrdí, jak Putina podporuje, ale když potřebujete peníze, tak vám je nikdo nedá. Pokud nejde o rozkaz z prezidentovy administrativy,“ podotkl autor výstavy a bývalý starosta Archangelsku Alexander Donskoy.

Putin jako superhrdina
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Kult Putinovy osobnosti se v Rusku rozšířil i do pop kultury. Trička s jeho tváří se prodávají nejen po moskevských kioscích a na internetu kolují písně na jeho počest. Loni dokonce ruská kosmetická firma uvedla na trh kolínskou vodu nesoucí jeho jméno.