„Zima je tu“. Bílí chodci se blíží, sedmá řada Hry o trůny bude o návratech domů

Startuje sedmá řada seriálu Hra o trůny (zdroj: ČT24)

Fanoušci seriálu Hra o trůny se dočkali. První díl sedmé – předposlední řady – startuje na HBO. Zima dorazila do mytické říše a lidé se budou muset rozhodnout, zda se spojí proti Bílým chodcům, nebo je čeká smrt.

V České republice mohou diváci sledovat nový díl ve tři hodiny v noci. Oblíbený seriál čítá posledních 13 dílů rozdělených do dvou řad. Očekává se rozhodující bitva a před postavami stojí obtížné výzvy.

„Sansa se musí srovnat s nově nalezenou silou. V minulosti byla oběť a vězeň a musela se tomu přizpůsobit. Ale najednou má tuhle novou sílu a vůbec neví, jak se s novou rolí vyrovnat. Protože takhle nikdy nefungovala. A pro mě jako herečku to bylo to samé. Nikdy jsem se s takovou silou nepotýkala a opravdu jsem nevěděla, jak se s tím srovnat. Takže to pro mě bylo napínavé,“ říká herečka Sophie Turnerová.

Šest let uplynulo od chvíle, kdy král Sedmi království Robert Baratheon poprvé zavítal na Zimohrad, aby svého přítele Neda Starka jmenoval pobočníkem. Ani jeden z nich se však nedožil konce první série.

Nečekaná úmrtí hlavních postav drásají od začátku nervy jak čtenářům, tak i fanouškům seriálu. V minulé sérii ale překvapivě oživl mezi diváky oblíbený Jon Snow.

Kit Harington (seriálový Jon Snow)
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Zápletka seriálu se točí kolem rivality mocných klanů ze sedmi sousedních království. Boj nad mytickou říší, v němž není nouze o vraždy, erotiku a intriky, se ukázal být kombinací prvků, která na diváky funguje. Poslední díl šesté řady zhlédlo téměř devět milionů lidí.

Hra o trůny podle mnohých přitahuje atraktivním ztvárněním středověké reality a velkolepou výpravou. Jiní oceňují šíři ságy odehrávající se na smyšleném kontinentu Západozemí s chytrým využitím kontrastních symbolů.

„Diváci chtějí něco, co je spolehlivě dostane z jejich každodenních životů a přestanou řešit své starosti,“ myslí si herec John Bradley-West, jenž ztvárnil postavu dobráka Samwella Tarlyho.

Herec John Bradely-West (seriálový Samwell Tarly)
Zdroj: Michael Goulding/ČTK/ZUMA

Předlohou je nedokončená knižní sága Píseň ledu a ohně spisovatele George R. R. Martina, který se na seriálu rovněž podílí. Seriál se jmenuje podle první knihy v sérii, která má mít celkem sedm dílů.

Americký seriál z dílny HBO proměnil loni dvanáct cen Emmy z celkového počtu 23 nominací včetně nejlepšího dramatického seriálu roku. Fantasy sága se tak stala s celkovými 38 výhrami seriálem s největším počtem cen v historii této soutěže.

„Máme k dispozici tisíce stránek smyšlené historie, které nakonec vedly ke Hře o trůny. To je opravdu dost materiálu a já píšu dál. Teď ale musíme dokončit tenhle seriál a já ještě musím dopsat dvě knihy,“ uvedl tehdy George R. R. Martin.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sám říká, že si vzal inspiraci z jistých historických událostí včetně anglické Války růží. Scény seriálu se natáčejí v různých koutech světa. Kromě chorvatského Dubrovníku cestovní kanceláře lákají diváky taky do Splitu, severního Irska nebo třeba na Island.

Nejpozději do dvou let seriál osmou řadou skončí, čtyři scénáristi ale spolu s autorem předlohy už nyní připravují takzvané spin-offy - jakési doplňující příběhy.

Vydáno pod