Hra o trůny získala rekordní počet cen Emmy

Udělování amerických cen Emmy ovládl podle očekávání seriál Hra o trůny. Fantasy sága získala rekordních 12 televizních cen Emmy a stala se tak s celkovými 38 výhrami seriálem s největším počtem cen v historii této soutěže. Uspěla také komediální satira Viceprezidentka. Televizní obdoby Oscarů se předávaly v Los Angeles.

Americký fantasy seriál Hra o trůny z dílny HBO, který má zatím šest pokračování, proměnil letos dvanáct z celkového počtu 23 nominací. Stejně jako loni získal také cenu pro nejlepší dramatický seriál roku. Celkem již posbíral 38 cen, čímž v historických tabulkách Emmy předběhl o jednu cenu komediální seriál Frasier.

„Máme k dispozici tisíce stránek smyšlené historie, které nakonec vedly ke Hře o trůny. To je opravdu dost materiálu a já píšu dál. Teď ale musíme dokončit tenhle seriál a já ještě musím dopsat dvě knihy,“ uvedl autor knižní předlohy George R. R. Martin.

Mezi komedií a politikou

Nejlepším komediálním seriálem byla vyhlášena satira o americké prezidentské kampani Viceprezidentka, která stejné ocenění získala také loni. Představitelka hlavní hrdinky seriálu, rovněž z dílny HBO, Julia Louisová-Dreyfusová byla oceněna jako nejlepší komediální herečka. Tím zvýšila svou sbírku cen za nejlepší herečku na rekordních šest.

Ceny Emmy ovládl seriál Hra o trůny (zdroj: ČT24)

Oceněná herečka se během děkovné řeči kriticky opřela do současné kampaně prezidentského kandidáta republikánů Donalda Trumpa. „Myslím, že Viceprezidentka strhla hranici mezi komedií a politikou. Začali jsme jako politická satira, ale teď mám dojem, že děláme spíš dokument,“ prohlásila Louisová-Dreyfusová.

Ceny v kategorii dramatický seriál získali zatím méně známí interpreti. Cenu za nejlepšího herce v dramatickém seriálu si odnesl pětatřicetiletý americký herec egyptského původu Rami Malek za sérii Mr. Robot a nejlepší herečkou v téže kategorii se stala třicetiletá Kanaďanka Tatiana Maslanyová za sci-fi seriál Orphan Black. Mezi komediálními herci se z úspěchu radoval Jeffrey Tambor ze seriálu o sexuálním skandálu v rodině Transparent.

Mezi jasné kandidáty na výhru patřil s 22 nominacemi také seriál Lid versus O.J. Simpson. Rekonstrukce ostře sledovaného soudního procesu s někdejší fotbalovou ikonou nakonec získala celkem devět trofejí Emmy, včetně tří poct pro představitele rolí.