Chcete se projít v kulisách Hry o trůny? Vyrazte do Dubrovníku

Dubrovník – Chorvatské přístavní město Dubrovník zažívá turistickou renesanci. Lákadlem ale tentokrát nejsou tamní průzračné moře a výjimečné historické památky. Návštěvníci touží po procházce v místech, kde se natáčel populární americký fantasy seriál Hra o trůny (Game of Thrones). Cestovní kanceláře toho náležitě využívají.

Že filmová turistika vynáší, dobře vědí na Novém Zélandu. Díky třídílné dobrodružné fantasy sérii Pán prstenů stoupl mezi lety 2000 a 2006 počet zahraničních návštěvníků z 1,5 na 2,5 milionu ročně. Po poklesu zájmu teď Středozemě díky trilogii o putování hobita Bilba Pytlíka ožívá (a hlavně vydělává) znovu.

Bájné Tolkienově říši nicméně přibyl silný konkurent. Milovníci fantasy nejvíc touží navštívit fiktivní kontinent Západozemí, kde se odehrává americký televizní seriál Hra o trůny (Game of Thrones) z produkce HBO. Do některých lokací se mohou podívat například v chorvatském Dubrovníku, a to i s průvodcem.

„Dubrovník je na seznamu světového dědictví UNESCO. Dýchá podobnou středověkou atmosférou, jakou cítíte, když čtete knižní předlohu seriálu. Filmaři nemohli vybrat lépe,“ míní průvodkyně Ivana Radičová.

Fanoušci seriálu si při komentované prohlídce můžou vychutnat romantické scenérie na pobřeží, ale taky nahlédnout přímo do míst, kde úkladně vraždil mladý král Joffrey. „Celá procházka se mi moc líbila. Je úžasné vidět ta místa na vlastní oči, úplně mě to ohromilo,“ svěřila se Sadie Banksová, turistka z Velké Británie.

Hra o trůny láká turisty do Dubrovníku (zdroj: ČT24)

Spokojené jsou i cestovní kanceláře. Dubrovník totiž během války v Jugoslávii v devadesátých letech výrazně utrpěl. Dlouho mu trvalo, než si znovu vydobyl své místo na turistické mapě světa. Spojitost s populárním seriálem by teď jeho pozici mohla ještě vylepšit. „Díky seriálu se o Dubrovníku dozvědělo mnoho lidí, kteří o něm dosud neslyšeli. Hlavně mladí diváci ze Spojených států nebo Austrálie,“ dodává Radičová.

Čtyři řady výpravného seriálu, který vychází ze zatím nedokončeného díla Píseň ledu a ohně spisovatele George R. R. Martina, plného mýtických stvoření, draků chrlících oheň a rytířů, se natáčely v různých koutech světa. Kromě Dubrovníku už cestovní kanceláře lákají diváky taky do Splitu, severního Irska nebo třeba na Island.