České srdce zahoří v Nevadské poušti na festivalu Burning Man

Čtveřice tuzemských umělců s jedním společným projektem se letos ve Spojených státech poprvé představí na kultovním festivalu Burning Man. Jeho pořadatelé každoročně přilákají koncem srpna do nevadské pouště až 25 tisíc lidí. O účast je mezi výtvarníky a hudebníky z celého světa mimořádný zájem – jedním z principů akce je svoboda projevu. Českou účast podpořila Linhartova nadace.

Autory projektu nazvaného Heardt jsou Tomáš Bukáček, Bára Anna Stejskalová, Richard Dobřichovský a Anna Feyrerová. „Na zemi vytvoří interaktivní světelný objekt ve tvaru srdce, na který bude napojen klavír. Lidé budou moci na klavír hrát a podle toho se bude rozžínat světelný objekt srdce,“ popsala chystanou instalaci Šárka Syslová z Linhartovy nadace.

Letošní ročník nese téma „radikální rituál“. Festival se koná na přelomu srpna a září v nevadské poušti. „Každý rok tu vzniká Black Rock City, město vybudované zhruba na devíti kilometrech čtverečních, plné uměleckých děl. Přehlídka je založena na deseti principech, jedním z nich je ekologická stopa. Nesmí se zanechat žádný pozůstatek po dílech, poušť musí po skončení zůstat nedotčená,“ upřesnila Syslová.

Tradice akce ale začala v San Franciscu, kde v roce 1986 Larry Harvey na tamější pláži spálil dřevěnou sochu muže, aby tak udělal symbolickou tečku za svým dosavadním životem.