Z chátrající tržnice vyrostl cirkus. Zápas o Jatka78 v dokumentu ČT

Jatka78 nejsou pouze unikátním divadelním prostorem, ale také příběhem umělců a aktivních lidí, kteří se rozhodli změnit pražskou kulturní scénu. Tři roky života těchto nadšenců a jejich přátel zmapovala režisérka Adéla Sirotková v dokumentu Jatka78. ČT snímek uvede ve středu 22. února od 20:20 na ČT art nebo v iVysílání.

„K tématu Jatek78 jsem se dostala před čtyřmi lety, když jsem pro dokumentární sérii Děti Sametu natáčela portrét Rosti Nováka. Během jara 2014 mě zavedl do jedné z opuštěných hal v chátrající holešovické tržnici, kde měl v té chvíli zázemí Cirk La Putyka, a provázel nás nehostinným prostorem. Popisoval své sny, jak by tady jednou mohlo být divadlo,“ vypráví režisérka dokumentu Adéla Sirotková.

Sto tisíc diváků

„Sledovali jsme je po dobu tří let. Od prvních snů a vizí mezi oprýskanými zdmi až po současný úspěch. Vlastníma rukama s partou kamarádů i fanoušků Cirku La Putyka škrábali zdi, malovali, bourali a stavěli prostor, aby se v listopadu 2014 mohl otevřít veřejnosti. Střídaly se chvíle deziluze a vyčerpání, ale sen se stal skutečností a divadlo na začátku listopadu 2014 skutečně otevřelo,“ pokračuje Adéla Sirotková.

Během zkušebního provozu navštívilo Jatka78 prvních deset tisíc diváků. Následovala velmi úspěšná crowdfundingová kampaň, během které se podařilo získat prostředky na stavební úpravy, technické vybavení a celoroční provoz. Následně byl vybudován multifunkční divadelní sál, malá scéna, tréninková hala, zkušebna, galerie a bar.

Vzniklo místo s ideálními podmínkami pro nový cirkus, tanec, nonverbální, alternativní i loutkové divadlo, které se stalo domovskou scénou Cirku La Putyka, mladého souboru nazvaného 11:55 a renomovaného tanečního souboru 420People. Uskutečnily se první zahraniční rezidence, soubor Cirk La Putyka absolvoval úspěšné půlroční hostování v Berlíně a na projekty Jatek78 si našlo cestu víc než sto tisíc diváků.

Brzy vyprší nájemní smlouva

Palčivou otázkou však zůstává, co bude s projektem po roce 2018, kdy Jatkám vyprší dohoda s magistrátem. Nájemní smlouva na prostory, které divadelníci rekonstruovali vlastními silami, dosud nebyla magistrátem, který je majitelem objektu, prodloužena. Pro plánování provozu uměleckého centra jde o zásadní problém, protože projekty v rámci evropských grantů se domlouvají s dlouhým předstihem.