Přednáška z UK: Je víra v konec světa pouhou lidskou zábavou?

Jak je to vlastně s tím koncem světa? Pravda se ukáže koncem prosince, mayské předpovědi se ale už teď věnuje cyklus přednášek z Univerzity Karlovy Mayové: Pravda a mýtus o konci světa, který web ČT24 přenáší živě. 6. 12. promluvil Zdeněk Vojtíšek mimo jiné o přírodních národech a strachu z neznáma. Záznam jeho přednášky nazvané Je víra v konec světa pouhou oblíbenou lidskou zábavou? je k dispozici v tomto článku. Omlouváme se, z technických důvodů chybí několik minut začátku.

Anotace přednášky: Psychologická úvaha o pojetí strachu z neznáma, souvisejícím tématem bude konec světa z pohledu přírodních národů. A jaké jsou kořeny očekávání transformace světa v roce 2012?

Doc. PhDr. ZDENĚK VOJTÍŠEK, Th. D., (*1963) je religionista se zájmem o současný duchovní život a o nová náboženská hnutí, poradce a psychoterapeut v oblasti náboženství. Je vedoucím katedry religionistiky na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a přednáší i na jiných fakultách téže univerzity. Patnáctým rokem je šéfredaktorem populárně odborného religionistického časopisu o současné náboženské scéně Dingir. Ve Společnosti pro studium sekt a nových náboženských směrů, kterou před téměř dvaceti lety pomáhal založit, má na starosti poradenství pro veřejnost a péči o archiv a knihovnu. Napsal několik knih (např. Encyklopedii náboženských směrů a hnutí v ČR) a řadu článků pro odborníky i veřejnost.

Univerzita Karlova on-line - Mayové: Pravda a mýtus o konci světa (zdroj: ČT24)

Kde a kdy: Karolinum Univerzity Karlovy, 6. prosince v 18:00.

Následuje: Domněnky o konci světa v historii lidstva, 10. prosince, přednáší: Marek Halbich a Václav Kozina.

Poslechněte si předchozí přednášky historičky a etnoložky Markéty Křižové (Tajemství mayské civilizace: Vzestupy, pády a konec světa) a filozofa Jana Sokola (Úvaha o milenarismech a jiných kalendářových apokalypsách v Evropě).