Přednáška z UK: Jan Sokol o konci světa jako civilizačním leitmotivu

Rušíte nákupy vánočních dárků a generální úklid, protože nač ta námaha, když bude konec světa? Anebo naopak nepochybujete o tom, že tento rok uvidíte vánoční stromek jako každý jiný? O „velkému šlusu“ podle kalendáře starých Mayů se toho namluvilo hodně, na webu ČT24 máte možnost poslechnout si názory odborníků. V přímém přenosu zprostředkuje cyklus přednášek z Univerzity Karlovy Mayové: Pravda a mýtus o konci světa. Záznam prvního příspěvku filozofa Jana Sokola je k dipozici v tomto článku.

Anotace přednášky Jana Sokola: Úvaha o milenarismech a jiných kalendářových apokalypsách v Evropě - Fenomén konec světa se vrací. Dramatické příběhy v historii lidstva versus zmíněný miĺenarismus.

Kde a kdy: Karolinum Univerzity Karlovy, 5. listopadu v 19:00

Prof. PhDr. JAN SOKOL, Ph.D, CSc. Významný český filozof, překladatel filozofických textů, vysokoškolský pedagog a publicista. Je jedním z nejvýraznějších českých křesťanských intelektuálů současnosti. Zabývá se hlavně filotofickou antropologií, dějinami náboženství a antropologií institucí. Spolupracoval na ekumenickém překladu Bible, přeložil řadu filozofických knih a publikoval v mnoha časopisech. Přednáší na četných českých i zahraničních univerzitách, zejména na evropská a filozofická témata. Byl prvním děkanem Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, kde působí dodnes.

Univerzita Karlova on-line - Mayové: Pravda a mýtus o konci světa (zdroj: ČT24)

Následuje 19. listopadu přednáška Markéty Křížové na téma Tajemství mayské civilizace: Vzestupy, pády a konec světa.

Vydáno pod