Italské světy outsiderů odhaluje výstava art brut

Pavel Konečný vystavuje italský art brut (zdroj: ČT24)

Olomoucký sběratel art brut Pavel Konečný déle než čtyřicet let objevuje světy outsiderů. Od roku 2011 se zaměřuje na spontánní umění samouků v Itálii. Našel zde deset neškolených tvůrců a zdokumentoval jejich jedinečnost, originalitu a nepředstíranou radost z tvorby. Fotografie z jeho cest až do konce února vystavuje Italský kulturní institut v Praze.

Například v Tuscanii, městu sto kilometrů vzdáleném od Říma, našel Pavel Konečný řezbáře a sochaře Pietra Moschinoho. Žije zde i jednadevadesátiletá Bonaria Manca. Chovatelka ovcí se stala malířkou v padesáti letech. Vytvořila tisíce obrazů, a když jí došlo plátno, pokryla celý dům výjevy z rodné Sardinie, odkud utekla před krevní mstou. „Její dům byl prohlášen za kulturní památku,“ doplnil Konečný.

Vysloužilý železničář zase staví na vinici originální sochy inspirované Biblí nebo italskými výročími a bývalý zmrzlinář zpracovává nalezené kusy dřeva. Touha po tvorbě se u italských samouků - dodnes aktivních osmdesátníků - rodí nejčastěji v důchodu. „Bezprostřední okolí o jejich umění třeba zas takový zájem nemá, a když přijede někdo ze zahraničí a má zájem a pochopení, je to vzájemně obohacující,“ vysvětlil Konečný, proč ho art brut tolik zajímá.

Do Itálie je možné jet i za jinými věcmi, které jsou třeba trochu skryté, nicméně v dnešní době mají neobyčejně silnou vypovídací hodnotu.
Pavel Konečný

„Dokázal najít umělce i v těch nejzapadlejších končinách naší země,“ oceňuje sběratelův zájem i Giovanni Sciola, ředitel Italského kulturního institutu v Praze, kde sběratel fotografie svých italských objevů do 28. února vystavuje pod názvem „Světy outsiderů“. 

Art brut pak hned v březnu představí i v Olomouci, kde každoročně pořádá filmovou přehlídku zaměřenou na lidové umění a outsider art.