Rektor Jan Hančil by měl vést AMU až do roku 2021

Současný rektor Jan Hančil by měl vést Akademii múzických umění (AMU) až do roku 2021. Akademický senát ho v tajném hlasování zvolil kandidátem na rektora. Hančil byl jediným uchazečem. Návrh na prodloužení mandátu o další čtyřleté období nyní posoudí vláda. Pak by ho měl rektorem jmenovat prezident Miloš Zeman.

Čtyřiapadesátiletý Hančil v roce 2013 nahradil v čele AMU Iva Mathého, který po dvou funkčních obdobích už nemohl kandidovat. Do funkce tehdy přišel z postu děkana Divadelní fakulty AMU (DAMU). Sám vedle DAMU vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. Na DAMU působil od roku 1995, učil například dialogické jednání, dramaturgickou tvorbu nebo moderní anglické a americké divadlo. Docenturu získal v roce 2005, je autorem řady překladů divadelních děl.

Hančil bude usilovat o zvýšení mezd nebo širší nabídku předmětů

V dalším období chce posílit odpovědnost studentů v magisterském stupni, například by se měla podporovat práce na samostatných projektech. Dále by se měla rozšířit nabídka volitelných předmětů. Chce také podpořit tvorbu smíšených skupin českých a zahraničních studentů ve společných předmětech, které se vyučují v angličtině.

Hančil rovněž plánuje usilovat o kvalitní pedagogy, i když tak může činit jenom nepřímo, protože personální politika je v pravomoci fakult. Chce se proto snažit o zvýšení mezd akademických pracovníků AMU. Jejich průměrný měsíční výdělek je nyní 33 tisíc korun, což je nízké číslo i ve srovnání s ostatními veřejnými vysokými školami, uvedl Hančil. V roce 2017 by se podle něj mohla situace mírně zlepšit.

Narodil se 15. září 1962 v Trutnově. Vystudoval geologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy (1985) a dramaturgii na Divadelní fakultě AMU (1993). Docentem je od 2005. Od roku 2013 je rektorem AMU.

Po první vysoké škole pracoval rok jako geolog, od roku 1987 pak dva roky působil jako dramaturg Domu kultury v Trutnově.

Během dálkového studia na DAMU působil jako vědecký tajemník Společnosti Franze Kafky, poté byl čtyři roky manažerem a šéfem provozu Studia Ypsilon. Od roku 1997 pracoval deset let jako dramaturg Národního divadla.

Na DAMU působí od roku 1994, začínal jako odborný asistent na katedře autorské tvorby a pedagogiky, později přednášel i na katedře teorie a kritiky. Mezi roky 2006 až 2013 byl děkanem DAMU.

V čele AMU vystřídal před čtyřmi roky Iva Mathého, který po dvou funkčních obdobích už nemohl kandidovat.

Věnuje se překládání z angličtiny, vedle odborné literatury převedl do češtiny několik dramat. Národní divadlo uvedlo jeho překlady her Dva shakespearovští herci (Richard Nelson, 1995), Na cestě duchů (ConorMcPherson, 2000) nebo Na ústupu (William Nicholson, 2005).

Jan Hančil
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš
Vydáno pod