Nominace na Ceny filmové kritiky: Rodina versus Olga Hepnarová

Snímek o české masové vražedkyni Olze Hepnarové a drama Rodinný film získaly shodně šest nominací na Ceny české filmové kritiky. Ocenění v některé z kategorií má celkem šanci obdržet třináct filmových titulů. Uspěl například i internetový seriál ze života vysokoškoláků Semestr nebo díky Jiřímu Bartoškovi Teorie tygra. Vítězové budou vyhlášeni 28. ledna v přímém přenosu ČT art. Více než polovina nominovaných snímků vznikla v koprodukci České televize.

Černobílý film Já, Olga Hepnarová jako svůj debut natočili Petr Kazda a Tomáš Weinreb. Příběh outsiderské dívky se vrací k případu poslední popravené ženy v Československu. V roce 1973 úmyslně najela nákladním vozem v centru Prahy na tramvajovou zastávku a usmrtila osm lidí. Snímek s polskou herečkou Michalinou Olszańskou v hlavní roli měl premiéru na německém festivalu Berlinale.

Rodinný film je druhým celovečerním snímkem česko-slovinského režiséra Olma Omerzua. Omerzu, který je i autorem scénáře, stejně jako ve svém debutu Příliš mladá noc zkoumá rodinu a zákonitosti, které ji vytváří.

Karel Roden je za roli otce nominován na cenu za nejlepší mužský herecký výkon, jeho filmová manželka Vanda Hybnerová na nejlepší ženský herecký výkon. Konkuruje jí filmová Olga Hepnarová a slovenská herečka Zuzana Mauréry, titulní manipulativní učitelka z filmu Jana Hřebejka. Nejlepším hercem se vedle Rodena může stát Miroslav Hanuš (Nikdy nejsme sami) nebo Jiří Bartoška, který přesvědčil v komediální Teorii tygra

Rodinný film a Já, Olga Hepnarová soutěží mimo jiné o titul nejlepší film roku. Tím se mohou stát také animovaní Lichožrouti, filmová adaptace knižního bestselleru ilustrátorky Galiny Miklínové a spisovatele Pavla Šruta. Oba jsou také autory filmu. I on vypráví o podivných tvorech, kteří se živí ponožkami. 

Lichožrouti získali dvě nominace (ještě za animaci), stejně jako sociálně laděné drama Petra Václava Nikdy nejsme sami, internetový seriál Semestr a krátkometrážní studentský snímek „famáka“ Jana Sasky. 

Nejlepším dokumentem se může stát Normální autistický film (režie: Miroslav Janek), FC Roma (režie: Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar) o děčínském klubu převážně romských hráčů anebo střihový portrét herečky Lídy Baarové Zkáza krásou (režie: Helena Třeštíková).

  • Nejlepší film:
    Já, Olga Hepnarová - Vojtěch Frič, Tomáš Weinreb, Petr Kazda
    Lichožrouti - Ondřej Trojan
    Rodinný film - Jiří Konečný
  • Nejlepší dokumentární film:
    FC Roma - Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar
    Normální autistický film - Miroslav Janek
    Zkáza krásou - Helena Třeštíková, Jakub Hejna
  • Nejlepší režie:
    Já, Olga Hepnarová - Tomáš Weinreb, Petr Kazda
    Nikdy nejsme sami - Petr Václav
    Rodinný film - Olmo Omerzu
  • Nejlepší scénář:
    Já, Olga Hepnarová - Tomáš Weinreb, Petr Kazda
    Prach - Vít Zapletal, Václav Hrzina
    Rodinný film - Olmo Omerzu, Nebojša Pop-Tasić
  • Nejlepší herečka:
    Já, Olga Hepnarová - Michalina Olszańska
    Rodinný film - Vanda Hybnerová
    Učitelka - Zuzana Mauréry
  • Nejlepší herec:
    Nikdy nejsme sami - Miroslav Hanuš
    Rodinný film - Karel Roden
    Teorie tygra - Jiří Bartoška
  • Audiovizuální počin:
    Já, Olga Hepnarová - kamera (Adam Sikora)
    Lichožrouti - animace (Galina Miklínová)
    Rodinný film - kamera (Lukáš Milota)
  • Mimo kino:
    Happy End - Jan Saska
    Pustina - Ivan Zachariáš, Alice Nellis, Štěpán Hulík
    Semestr - Adam Sedlák, Ondřej Kopřiva
  • Cena innogy pro objev roku:
    Jan Saska – Happy End
    Adam Sedlák, Ondřej Kopřiva, Jakub Jíra – Semestr
    Tomáš Weinreb, Petr Kazda – Já, Olga Hepnarová