Hřebejkova Svatá čtveřice se představuje

Praha - Letní kino na Občanské plovárně bude dnes pozdě večer místem oficiální distribuční premiéry filmu Jana Hřebejka a Michala Viewegha Svatá čtveřice. V kinech se objeví od 23. srpna. Prvními diváky této komedie byli už v pondělí ti z Vítkovic, kteří ji sledovali v multifunkční hale Gong.

Do kin vchází snímek od čtvrtka 23. srpna. Už v září bude uveden na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, kde se objeví v programu věnovaném současné světové kinematografii. Svatá čtveřice tam bude mít hned pět projekcí - tři pro festivalové diváky, první z nich už 7. září, a další dvě pro zástupce filmového průmyslu a tisku. Hřebejkovi se na této přehlídce spolu s Vieweghem podařilo uspět v roce 2009 se snímkem Nestyda. Film Svatá čtveřice má nyní příležitost získat cenu diváků.

V České republice láká film diváky podtitulem „Tohle si od Viewegha nepřečtete, to musíte vidět“. Viewegh totiž k němu napsal svůj úplně první původní scénář. Do hlavních rolí režisér obsadil Jiřího Langmajera, Hynka Čermáka, v roli jeho manželky jeho sestru Viktorii Čermákovou a Mariku Procházkovou.

„Já jsem začal cosi psát a nevěděl jsem, jestli z toho bude novela, román nebo scénář, a když jsem asi po pěti dnech zjistil, že mám dvacet stránek samých dialogů, tak jsem pochopil, že asi píšu ten film pro Honzu Hřebejka,“ nechal se slyšet při předpremiéře Michal Viewegh. „Je to spíš výhoda, že neexistuje knižní předloha, že ten scénář je původní, protože nemůžeme zklamat čtenáře, kterým se třeba líbila kniha a nelíbí se jim pak film,“ doplnil scenáristu režisér Hřebejk.

Tvůrci obsah filmu do poslední chvíle tajili, na veřejnost pronikli pouze informace o tom, že by se mělo jednat o jemně nemravnou komedii, ve které si dvě manželské dvojice osobitým způsobem řeší stereotypní sexuální život. „Stereotyp v manželství nebo manželské erotice, je rozhodně závažné téma, ale my jsme zvolili formu lehké komedie,“ prozradil k žánru filmu jeho režisér.

Po předpremiéře, která proběhla v ostravské aule Gong včera 20. srpna, utajovaný film popsala redaktorka Radiožurnálu ČR Kateřina Daňková: „Sice si neodnáším nějaký hluboký umělecký zážitek jako v případě artového snímku, ale byl to veskrze příjemně strávený večer.“