Liška Bystrouška si v létě zaběhla na otočku do Krumlova

Jako jedinou premiéru letošní sezony si otáčivé hlediště v Českém Krumlově zvolilo Příhody lišky Bystroušky. Operu Leoše Janáčka připravil režijní tandem SKUTR, tedy Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka, hudební nastudování pak dirigent a hudební šéf Jihočeského divadla Mario De Rose.

Inspiraci k příhodám o zvířatech a lidech, o touze, zklamání ze života i moudrém smíření s věčnou přírodou objevil Janáček v humoristických novinových povídkách Rudolfa Těsnohlídka a také ve své poslední lásce a múze. Stala se jí manželka píseckého starožitníka Kamila Stösslová, o dvě generace mladší než sedmdesátiletý skladatel. 

Ve svém pozdním díle oslavil přírodu, krásu a ženství. Duo SKUTR ho pojali po svém. „Vůbec neilustrujeme zvířátka v kostýmech, nebudou žádné vousy a čumáčky,“ upozornil před prvním uvedením Lukáš Trpišovský. „Spíše se snažíme hledat, co se v lidech probouzí zvířecího, když se třeba zamilujou nebo opijou.“

Otáčivé hlediště hraje Příhody lišky Bystroušky (zdroj: ČT24)

Premiéru měly Příhody lišky Bystroušky v roce 1924 v brněnském Národním divadle. Na otáčivém hledišti ji premiérové publikum vidělo 14. července, reprízy jsou naplánovány po téměř celý červenec. V titulní roli se představila sólistka Operního domu v Curychu Ivana Rusko. Alternuje ji Lenka Máčiková, která Lišku Bystroušku hraje také v pražském Národním divadle. To má oblíbenou Janáčkovu operu na repertoáru dva roky. 

V Krumlově Bystroušku na letním programu vystřídají další představení všech souborů Jihočeského divadla, například Labutí jezero, Carmen nebo Pes baskervillský.