Co je nejkrásnější, co je nejkrásnější? Těch sto českých knih

Které jsou nejkrásnější knihy roku 2015? (zdroj: ČT24)

O titul „nej“ se v ceně Nejkrásnější kniha roku 2015 podělilo několik desítek titulů. Památník písemnictví udělil v letošním ročníku 99 cen, porotci vybírali z 202 přihlášených knih. Všechny si zájemci mohou prohlédnout také na výstavě. O vítězích rozhodovala vedle odborníků také Nejkrásnější komise, sestavená konceptuální umělkyní Kateřinou Šedou.

Odborná porota vyhlásila ceny ve 13 kategoriích. Například v kategorii krásné literatury zvítězila publikace Příliš pozdě zemřít mladý, kterou o předrevolučním undergroundu a alternativní scéně sepsali Ivo Pospíšil a Vladimír Jurásek. V literatuře pro děti a mládež se porotě nejvíce líbila kniha Žvejkačky autorky Marky Míkové.

Nejkrásnější porota pro nejkrásnější knihy

Kateřina Šedá, známá například projektem, v němž „přestěhovala“ obec Bedřichovice do Londýna, sestavila vedle odborných ještě Nejkrásnější komisi. Zasedlo v ní šest desítek porotců různých profesí: zpěvák, filozof, muž bez domova, zástupce hasičů, zahrádkářů, zoologické zahrady, miss i předškolní dítě. Umělkyně při jejím sestavování zdůraznila, že se jedná o výtvarnou soutěž a porotci ani nemusí vědět, o čem hodnocené knihy jsou.

Vyhlašování ceny Nejkrásnější české knihy 2015
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Členové komise udělili ceny, které často nesly jejich jména. Například Cenu Sámera Issy získal výběr ze sbírky Václava Havla Antikódy, Cenu Radima Uzla zase  Zdeněk Ziegler za grafickou úpravu knihy Barokní architektura v Čechách

O nejkrásnější knihu mohou hlasovat i návštěvníci výstavy 51+, která v letohrádku Hvězda do 29. května představí všechny přihlášené knihy. Součástí budou i videa z práce všech komisí a porot.

Výstava Nejkrásnějších knih (zdroj: ČT24)