Led Zeppelin míří před soud. Stairway to Heaven je prý plagiát

Led Zeppelin míří před soud (zdroj: ČT24)

Je Stairway to Heaven kopie? Proslulá skladba z bohatého repertoáru Led Zeppelin míří před soud. Dva členové legendární skupiny čelí obvinění kapely Spirit, která tvrdí, že Britové porušili autorská práva a okopírovali hit podle jejich písně Taurus. Soudce v Los Angeles rozhodl, že o oprávněnosti žaloby rozhodne proces před zraky poroty.

Led Zeppelin si podle zmocněnce zesnulého kytaristy skupiny Spirit Randyho Wolfa přivlastnili melodii skladby poté, co obě formace podnikly společné turné po Spojených státech v letech 1968 a 1969.

Soudce Gary Klausner, který posuzoval oprávněnost žaloby, konstatoval, že „podobnosti (v obou dílech) překračují základní princip“ rockové hudby. Zda jde o náhodnou podobnost či vědomý plagiát, podle něho lépe rozhodne porota než soudce, která by mohla první dvě minuty obou písní shledat „podstatně“ podobnými.

Stairway to Heaven pochází z pera dnes dvaasedmdesátiletého Jimmyho Page. Píseň prý napsal ve venkovském domě ve Walesu v roce 1970. Žaloba kromě něj padla také na zpěváka Led Zeppelin Roberta Planta. Oba se brání tvrzením, že Wolfe psal skladby na zakázku a nepožadoval žádný licenční poplatek. Použitý sled akordů byl navíc natolik obvyklý, že se na něj nemůže vztahovat autorská ochrana, tvrdí členové britské skupiny.

Pokud porota rozhodne ve prospěch strany kapely Spirit, odškodné bude podle médií nemalá částka. Stairway to Heaven, která se nachází na čtvrtém albu, vydělala přes 500 milionů dolarů, tedy v přepočtu asi 12,5 miliardy korun. Vyhrála dokonce anketu sdružených amerických rozhlasových stanic o nejlepší píseň posledních padesáti let.