Olga Havlová vede Horrory z Hrádečku. S trojitým Havlem

Václav Havel měl Hovory z Lán, Olga Havlová má Horrory z Hrádečku. Hru o manželce prvního českého prezidenta napsala k dvacetiletému výročí jejího úmrtí dramatička Anna Saavedra a nastudovalo Divadlo Letí. Představení hraje ve vile Štvanice, která zastupuje chalupu Havlových.

Nezávislé divadlo se zaměřuje na současnou dramatiku a texty uvádí v české nebo světové premiéře. Nejnovější inscenaci popisuje jako obrazy ze života Olgy Havlové, který si sama nevybrala, ale který hrdě vzala za svůj. Přijala roli manželky disidenta i roli první dámy. Její roli na divadle převzala Pavlína Štorková. V mužských rolích se objevují Jiří Böhm, Tomáš Kobr a Pavol Smolárik. 

Střídají se časové roviny, žánrově se představení rozbíhá od poetických scén až po absurdní drama, proměňují se i jednotlivé osoby. „Pánové občas hrají i jiné postavy, nejsou tak konkrétní. Václav Havel se nám ve hře občas rozdvojuje i roztrojuje,“ prozradila režisérka Martina Schlegelová. 

Chtěli jsme Olgu Havlovou představit jako živou bytost. Nechceme, aby působila jako ikona, která nemá s živým člověkem nic společného.
Martina Schlegelová
režisérka

V Hrádeček, bývalý statek, který se stal za normalizace útočištěm disidenta Havla, se proměnila pražská vila Štvanice. „Hrajeme v reálném domě, v jistém imaginárním Hrádečku, je to dům, kde je Olga Havlová doma a kde nás přivítá,“ popisuje režisérka.

Reportáž: Olgu Havlovou připomíná divadelní hra (zdroj: ČT24)

V nejbližších reprízách mohou diváci Horrory z Hrádečku Olgy Havlové slyšet 1. a 16. dubna.