Febiofest uvádí: makedonské Ucho, kino k jídlu a alkoholička Vášáryová

Slovenská herečka Emília Vášáryová a italský režisér, scenárista a herec Marco Bellocchio se stanou dalšími držiteli ceny Kristián. Ocenění za přínos světové kinematografii převezmou 17. března při zahájení letošního Febiofestu. Třiadvacátý ročník pražského (a v ozvěnách i regionálního) festivalu slibuje také projekce snímků nominovaných na Oscara nebo první Českou stopu.

Marca Bellocchia coby herce mohli lidé zaznamenat v 70. letech v Pasoliniho skandálním ztvárnění zápisků markýze de Sade Saló aneb 120 dnů Sodomy. Jeho režijní tvorba zahrnuje politická dramata, katolickou satiru, ale i adaptace klasických děl, například snímek Jindřich IV. s Marcellem Mastroiannim a Claudií Cardinalovou v hlavních rolích. V novějších filmech se snaží o prolínání individuálních osudů s dějinnými událostmi, jako třeba ve filmu Dobrý den, noci o posledních dnech Alda Mora, italského politika zabitého teroristickou Rudou brigádou, či v romanci o první ženě Benita Mussoliniho Zvítězit.

Emília Vášáryová má na kontě řadu rolí ve slovenských televizních filmech, v české kinematografii se prosadila na počátku 60. let, kdy si po boku Jana Wericha zahrála ve snímku Až přijde kocour. Nejvíce ji ale, alespoň pro české diváky, zviditelnilo obsazení do Pelíšků, v (tragi)komediích režiséra Jana Hřebejka si zahrála opakovaně, za roli v Horem pádem získala i Českého lva.

Na Febiofestu ji diváci uvidí v promítaném hraném debutu slovenského režiséra Marko Škopa. Představí se v titulní roli Evy Nové, někdejší herečky a alkoholičky, která se snaží najít znovu cestu ke svému synovi. Z debutů se do programu v české předpremiéře dostalo i drama inspirované příběhem ženy, která na začátku 70. let úmyslně najela nákladním automobilem do lidí - Já, Olga Hepnarová. Do programu si ho letos vybralo i Berlinale.

Titulů natočených v české (ko)produkci se podle pořadatelů sešlo letos takové množství, že je to vedlo k založení nové programové sekce Česká stopa. Tu diváci mimo jiné najdou i ve filmu makedonského režiséra a studenta a později učitele na pražské FAMU Ivo Trajkova, který se ve své Honey Night (festivalem uváděné jako Noc bezmoci) pustil do nové adaptace povídky Ucho od Jana Procházky. Češi ji znají z trezorového komorního psychodramatu s Jiřinou Bohdalovou a Radoslavem Brzobohatým v roli manželů, kteří se během jedné noci vypořádávají se strachem z totalitního režimu. 

Lesbická Carol a kino k jídlu

Pro zahájení 23. ročníku si Febiofest vybral Carol, příběh o úskalích lesbické lásky v Americe 50. let. Snímek s Cate Blanchettovou a Rooney Maraovou má šest nominací na Oscara. Festival uvede i další tituly nominované na Oscara za rok 2015, které pak následně vstoupí do české distribuce: novinářské drama Spotlight o církevním skandálu a turecko-francouzské drama Mustang o dívčím dospívání v tradiční muslimské společnosti. 

Pozvánka na Culinary Cinema: japonský historický milostný příběh Kuchyň samurajů a po něm asijská večeře.
Zdroj: Febiofest

Ani letos Febiofest diváky neochudí o hudební program, specialitu Culinary Cinema, která propojuje filmový a kulinářský zážitek, nebo soutěž I ty jsi filmařem, do níž mohou lidé posílat krátké filmy na volné téma natočené na mobil či tablet.

Na první promítání pozve diváky Febiofest letos 17. března, pražská část skončí 23. března. Festival pak tradičně pak zamíří i do regionů, ozvěny jsou plánovány do 21. dubna ve čtrnácti městech.