Makedonské Ucho odposlouchává Oscara

O Oscara za nejlepší zahraniční film stojí sedmdesát šest snímků. Mimo jiné i Ucho, které čeští diváci znají jako drama režiséra Karla Kachyni. Po téměř půlstoletí natočil makedonský tvůrce Ivo Trajkov vlastní verzi. Povídku spisovatele a scenáristy Jana Procházky zasadil ale do současnosti.

Kachyňovo Ucho patří ke klasice československé nové vlny. Komorní příběh, v němž ministerský náměstek a jeho žena v podání Radoslava Brzobohatého a Jiřiny Bohdalové podlehnou během jedné noci atmosféře politického strachu, skončil v trezoru. 

Procházkovu povídku zfilmoval i v roce 1983 pro rakouskou televizi Pavel Kohout, do role jednoho z estébáků zasadil Pavla Landovského. Makedonská adaptace s názvem Medová noc děj převedla do devadesátých let. Stále se ale jedná o psychologicky laděný snímek zachycující politiku jako sféru intrik a strachu.

„Ukazuje praktiky, které existovaly za totality. Ideologie byla zaměněna za jinou, ale v podstatě se dá říct, že demokracie je iluzí," uvedl režisér Ivo Trajkov.

Filmař, který vystudoval pražskou FAMU, kde několik let působí na katedře střihu, má na kontě i české celovečerní filmy, naposledy v roce 2009 drama Ocas ještěrky. Do Medové noci obsadil i tuzemské herce Jitku Schneiderovou a Kryštofa Hádka. Hlavní manželský pár vytvořili Nikola Ristanovski a Verica Nedeska.

Užší výběr pěti nominací ohlásí Oscar 14. ledna. Mezi favority patří například maďarský Saulův syn, který si odvezl cenu Grand Prix z letošního festivalu v Cannes, turecko-francouzský Mustang či brazilská Druhá matka. Češi filmového Oscara chtějí přesvědčit Domácí péčí, celovečerním debutem Slávka Horáka.

Vítězové budou známi 28. února. Loni si prestižní sošku odneslo černobílé polské drama Ida