Češi dopřejí Domácí péči i filmovému Oscarovi

Domácí péče se uchází o Oscara (zdroj: ČT24)

Co platí na filmového Oscara? Česká filmová a televizní akademie doufá, že moravská Domácí péče. Debut Slávka Horáka, natočený v koprodukci České televize, vysílá do boje o nejprestižnější filmové ocenění.

Akademici vybírali z 39 českých hraných, dokumentárních a animovaných titulů. Na pomyslném druhém místě skončily Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského. Neútěšné drama s bratry Hádkovými v hlavních rolích ale nakonec od Oscara oddálila Domácí péče.

Scenáristická a režisérská celovečerní prvotina Slávka Horáka je příběhem pečovatelky Vlasty, která kvůli nemoci začne potřebovat sama pomoc. Na moravském venkově se střetává svět alternativního léčení zastoupený esoterickou mentorkou (Zuzana Kronerová) a selský rozum Vlastina manžela Ladi. Manželský pár, jehož předobrazem byl pro Horáka život jeho vlastní rodiny, si zahráli Bolek Polívka a Alena Mihulová, pro kterou se role Vlasty stala velkým hereckým návratem. Oceněna za svůj herecký výkon byla na letošním ročníku filmového festivalu v Karlových Varech.

Trailer - Domácí péče (zdroj: ČT24)

Domácí péče si povšimli i zahraniční festivaly a distributoři. Například americký filmový časopis Variety ve filmu vidí pokračovatele tradice započaté Milošem Formanem a Jiřím Menzelem.  Menzel pro Česko(slovensko) Oscara získal v roce 1967 za adaptaci Hrabalovy novely Ostře sledované vlaky. Předloni akademie vyslala do nominací jeho poslední, rozporuplně přijatý snímek Donšajni. Loňské nominace marně pokoušelo dopingové drama Andrey Sedláčkové Fair Play.

Zda se Domácí péče dostane k Oscarovi o něco blíže než její filmoví předchůdci v předešlých letech, bude známé 14. ledna, kdy se vyhlašují nominace. Zlaté sošky 88. ročníku se vítězům budou předávat 28. února 2016 v Los Angeles.

  • Mezi pět nominovaných se český film naposledy probojoval v roce 2004 díky snímku Želary
  • Do finálového výběru se podařilo dostat ještě dalším pěti snímkům: komediím Lásky jedné plavovlásky (1965), Hoří, má panenko (1967) a Vesničko má středisková (1985) a také dramatům Obecná škola (1991) a Musíme si pomáhat (2002).
  • Soška Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek putovala do Česka naposledy v roce 1997 za film Kolja režiséra Jana Svěráka. 
  • Další dva Oscary si Česko (Slovensko) připsalo v 60. letech – za Obchod na korze a za Ostře sledované vlaky.